Полша нанесе огромен удар на Украйна: спря военната помощ Напрежението между Варшава и Киев ескалира през последните дни

Един от ключовите съюзници на Украйна – Полша, спира военната си подкрепа към Киев, което може да се окаже потенциално съкрушителен удар върху надеждите на украинците да победят руските окупатори, предаде Sky News.

Напрежението между Варшава и Киев ескалира през последните дни. Снощи се появиха съобщения, че министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки е казал на репортери: „Вече не прехвърляме оръжия на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия“.

Няколко часа по-рано Варшава привика посланика на Киев на фона на спор за износа на зърно. „Украинските власти не разбират до каква степен полската земеделска индустрия е дестабилизирана. Ние защитаваме полските фермери“, каза Моравецки.

„Ние се съсредоточаваме върху бързото модернизиране и въоръжаване на полската армия, за да стане тя една от най-могъщите сухопътни армии в Европа и то в най-кратки срокове“, обясни Моравецки. Украйна обяви, че сезира Световната търговска организация. А полският премиер предупреди, че ще разшири забранените за внос украински продукти, ако Киев ескалира конфликта.

Към момента не е ясно как ще се отразят изявленията на Моравецки за прекратената военна помощ върху войната в Украйна. Според анализатори разразилият се конфликт е свързан с предстоящите избори в Полша и има политически мотиви. Полша е един от най-близките съюзници на Украйна, като след инвазията прие милиони избягали от войната украински граждани.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *