Нобеловата фондация оттегли поканите към посланиците на Русия и Беларус

Нобеловата фондация оттегли поканите към посланиците на Русия, Беларус и Иран за банкета в Стокхолм по повод връчването на Нобеловите награди, съобщава руската служба на Би Би Си.

В изявление на организацията се казва, че решението на фонда да покани на церемонията представители на всички държави, чиито дипломатически мисии са представени в Швеция и Норвегия, е предизвикало остра обществена реакция.

Фондът беше критикуван в Украйна, в Швеция лидерите на три политически партии заявиха, че ще бойкотират банкета, ако поканата към посланиците на тези страни не бъде оттеглена. Малко преди обявяването на оттеглянето на поканите, шведското кралско семейство каза, че кралят все още мисли колко е подходящо за него да бъде на събитието с такива гости, а самата покана беше наречена изненадваща.

Официалният представител на украинското външно министерство вече нарече победа на хуманизма решението за отмяна на поканите към посланиците на тези три страни.

В Норвегия, където се присъжда Нобеловата награда за мир, поканите до всички посланици, включително руския, все още са валидни, се казва в изявление на Нобеловата фондация.

По-рано от фонда казаха, че се опитват да привлекат дори хора, които не споделят ценностите на Нобеловата награда, затова покани получиха посланиците на Русия, Беларус и Иран.

Миналата година Нобеловата фондация заяви, че няма да бъдат поканени посланиците на Русия и Беларус заради руската агресия срещу Украйна. Иран също не беше поканен миналата година.

Източник: news.bg
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *