Икона на Христос Пантократор пропътува от Кърджали до Ватикана Кметът Хасан Азис я подари на папа Франциск

  • Оригиналът се съхранява в художествена галерия „Станка Димитрова“

Валентина ИВАНОВА

Един от ценните дарове, които кърджалийската част от българската делегация връчи на папа Франциск при аудиенцията с него, бе копие на иконата Христос Пантократор. Оригиналът от 17 век се съхранява в криптата на Художествена галерия «Станка Димитров» в Кърджали. Копието е изработено от Йовка Юрукова, известна зографка и реставраторка от Пловдив, познаваща много добре фонда на криптата в Кърджали.

Главата на Римокатолическата църва получи още почетен знак „Герб на Община Кърджали–златен“ за огромния му принос в утвърждаването на междурелигиозния диалог в света и копие на сребърен ключ от Перперикон, изработен от златарско ателие «Херцогинята».

Припомняме, че делегация, включваща главния мюфтия на България д-р Мустафа Алиш Хаджи, районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, отец проф. д-р Петър Гаренов, Джелал Неджиб Фаик, главен секретар на главния мюфтия, Бейхан Мустафа Мехмед, зам.-главен мюфтия, и Хайри Ахмед Емин, началник отдел външни работи на главния мюфтия, проведе лична аудиенция в кабинета на Папа Франциск на 27 август 2023 г.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *