Преди 13 години в САЩ умира отец Благой Топузлиев, защитник на човешките права и дисидент от Кърджали Годишнината ще бъде отбелязана на 23 август заедно с Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими

Нов живот

На 20 август 2010 година в Ню Йорк умира отец Благой Топузлиев. Той е роден в Кърджали в семейството на свещеник Василий, основателя на черквата в квартал „Гледка“. Поема пътя на своя баща и по-големите си братя. Ръкоположен е през 1969 година и започва своето свещенослужение в енорийския храм на Кърджали „Свети Георги Победоносец“.

Става известен със смелите си антикомунистически проповеди, които започват да привличат все повече млади хора в храма. Той отказва да дава на Държавна сигурност за венчавките, кръщенията на деца и изповедите. Това довежда до неговото арестуване на Великден 1971, точно преди службата. Осъден е и е хвърлен в Старозагорския затвор.

Когато излиза от затвора, по указание на властта му е забранено да служи до 1981 г.

Отец Топузлиев е и един от първите членове на „Независимото дружество за защита правата на човека”, екстрадиран е от режима през май 1989 година. Попада в бежански лагер в Австрия (Виена), а месец по-късно се среща с представител на френското правителство, пред който в официално интервю обяснява положението на вярващите хора в България. Това, което учудва искрено и дълбоко французите е, че отец Благой защитава правата не само на християните в България (без значение дали са православни, католици или протестанти), а се застъпва за правата и на мюсюлманите.

След Австрия отец Топузлиев и семейството му се установяват в Ню Йорк, САЩ. Тленните му останки са върнати в родината и погребани в Пловдив, както той е пожелал приживе.

През 2014 година отец Благой Топузлиев е награден посмъртно от Президента на Република България Росен Плевнелиев с орден „За гражданска заслуга“ – първа степен, за значителния му принос в развитието и укрепването на гражданското общество и защита на човешките права и свободи в България.

Кърджалийци ще отбележат годишнината от смъртта на отец Топузлиев заедно с Деня на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. Възпоменанието ще се състои пред паметника на свещеника на 23 август 2023 година от 11 часа.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *