Благодарим на дарителите, подкрепили изграждането на нов иконостас в Храм «Успение Богородично» в Гледка

  • Десетки кърджалийци от страната и чужбина дадоха своята лепта
  • Световноизвестни български изпълнители изнесоха благотворителен концерт в театъра през 2015 година

Инициаторите за изграждане на нов иконостас в Храм «Свето Успение Богородично» в кърджалийския квартал «Гледка» благодарят на всички дарители, подкрепили идеята още от обявяването й през 2014 година. Тогава художникът Иван Янев, родом от Кърджали, предложи да го изработи и започна кампания за набиране на необходимите средства. Тя обаче се проточи дълго във времето, поради което Управителният съвет на Сдружението «За нов иконостас в Храм «Свето Успение Богородично» взе решение и предостави парите за частично заплащане на изработката на изградения и монтиран преди Великден тази година. Останалата част от необходимата сума бе поета от настоятелството на черквата. Така днес миряните посрещат първия си храмов празник с нов иконостас.

Храмът е изграден с дарения и е открит на 29 май 1939 г.

Освен с набирането на средства по банков път и с изпращане на дарителски SMS, инициаторите организираха благотворителен концерт на 22 май 2015 година в театър «Димитър Димов». Безвъзмездно се включиха световноизвестните изпълнители Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, кавалджията Теодосий Спасов и неговият състав, блусарят Васко Кръпката, както и водещата – актрисата Силвия Лулчева. Участваха и джаз формация «Пампор» със саксофонист Атанас Хаджиев, родом от Кърджали, и фолклорен танцов състав „Тракийска младост” при читалище „Родопски фар 1938”.

В благотворителния концерт през 2015 г. участваха безвъзмездно световноизвестни изпълнители

Припомняме, че храмът е изграден с дарения и доброволен труд на тракийските бежанци, заселили се в тогавашното село Гледка и е открит на 29 май 1939 г. По време на строителството му дърворезбарят, който трябвало да изработи иконостаса, внезапно починал. Тъй като датата за освещаване на храма била вече определена, направили временен иконостас от дърво и шпертплат, който останал повече от 80 години.

Теодосий Спасов и Васко Кръпката

Затова днес инициаторите, членове на УС на Сдружението, Валентина Иванова, Жулиета Хаджийска, Гроздан Колев и Яни Янев изказват своята благодарност на всички дарители, подкрепили каузата.

Сдружение «За нов иконостас в Храм «Свето Успение Богородично» в Кърджали

При своето посещение в Кърджали през 2023 г. Теодосий Спасов получи благодарствено писмо от името на Сдружението

 

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *