Човешката небрежност причинява 99 на сто от пожарите на открито, твърди комисар Сергей Заимов

  • Глобите са от 200 до 2000 лева
  • Интересът към професията на пожарникаря не стихва

Сергей Заимов е роден през 1966 година в село Дрангово, община Кирково. Завършил е факултет „Противопожарна охрана” в Академията на МВР с образователно – квалификационна степен „магистър”, специалност „Противопожарна техника и безопасност”. В системата на МВР е на работа от 1 септември 1991 година, като е преминал през всички нива на кариерното израстване. В продължение на 11 години оглавява пожарната служба в Подкова. В регионалната дирекция в Кърджали е от 2006 година, първо като началник на група, а след това и като началник на сектор.
От 16 юли 2015 година е временно преназначен за директор на
Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. На 25 февруари 2016 г. става титуляр на длъжността директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“-Кърджали.

Интервю на Валентина ИВАНОВА

Комисар Заимов, защо сметището край Вишеград се пали всяка година?

  • Основната причина е небрежност при боравене с открит огън. Разбира се, трябва да се докаже от кого и как. Не изключвам и известна възможност от  самозапалване. В сметището има битови отпадъци, натрупани на голяма височина Повечето са различни горими материали като пластмаси, изделия на парфюмерийната промишленост, които са под налягане и др. Те създават условия за самозапалване, но според нас небрежността е основната причина.
  • Това значи ли че хората не са достатъчно информирани как да боравят с огън?
  • Стараем се постоянно да информираме хората. Публикували сме инструкции на страницата на областната дирекция, на нашата фейсбук страница, използваме общинските власти и други ред форми. Но въпреки всичко, препоръките не се спазват от всички граждани, дори те да са информирани. Разбира се, има и други причини за възникване на пожари, но небрежното боравене с огън е водеща. Само за тази година, до момента от всички възникнали пожари тази причина води с 46 %. Като добавим небрежността при боравене с отоплителни и нагревателни ел. уреди отиваме на 87 процента. Подобна е статистиката и през последните години – небрежността причинява поражения в 50-55 % от случаите.

При пожарите на открито човешката небрежност е причина за инциденти при 99 на сто от случаите.

  • Продължават ли земеделците да горят коренищата, макар и децата вече да знаят, че това не трябва да се прави?
  • Паленето на огън на открито продължава. То е и основна причина за пожари особено през летния период. Точно при разчистване на пасища, сухи клони, отпадъци около горски участъци, на селскостопански терени и стопански дворове, в лични вилни зони най-често възникват пожари. Абсолютно е забранено това да става чрез палене на открит огън. То трябва да се прави чрез косене и други методи и извозване на отпадъците на безопасни места. Но никога да не се горят.

Средно 55 процента от пожарите в областта са на територията на община Кърджали по ясни причини – повече хора, промишленост, повече места за отдих и т.н.

  • Предприели ли сте някакви специални мерки в Кирковско, където миналата година се разгоря голям горски пожар?
  • Да припомним, че пожарът под връх Вейката от края на октомври и началото на ноември 2022 година беше пренесен от Гърция. Като площ, време за гасене и включени сили в гасенето, той е най-големият на територията на област Кърджали, откакто съществува статистика на произшествията.

Обърнали сме специално внимание, не само на Кирково, а и на всяка община. Не сме забравили и големият пожар в Ардино през далечната 2016 година. Там беше устроен бивак на дърводобивни бригади, откъдето тръгна белята. Оттогава сме в усилени съвместни проверки с Регионална дирекция по горите с участието на горските стопанства. Както всяка година,  проверяваме места, където има дърводобив, места около водните басейни, места, където е разрешено паленето на огън. Осъществяваме превенция, за да намалим вероятността от възникване на пожар.

  • Вероятно вашите проверки вървят и със съответни глоби?
  • Ако се констатира нарушение при боравене с огън, се налагат глоби по Закона за МВР. Те варират от 200 до 2000 лева, освен в случаите, когато се докаже престъпно действие. Там вече се намесват други органи.
  • Как провеждате превенция сред гражданите?
  • Правим и информационни и демонстрационни кампании. Нашите усилия са насочени основно към най-младите – в детските градини и училищата. Изнасяме лекции поне в две учебни заведения на месец, показвайки и техника, за да запознаем отблизо с начините и уредите за защита. Работим с младежки противопожарни отряди, организираме конкурси за детска рисунка, състезания. Искаме да формираме у младите хора трайни навици за бъдеще по отношение на противопожарната култура.

Комисар Заимов и главен комисар Николай Николов по време на големия пожар в Кирковско

  • Можем ли да кажем, че противопожарните служби на територията на областта са достатъчно добре оборудвани с технически и транспортни средства? Има ли незаети места и текучество?
  • По отношение на оборудването с пожаро-спасителна техника службите на територията на област Кърджали са оборудвани с техника и защитни средства по европейска норма. Преоборудването започна през 2006 година, когато дойдоха първите съвременни машини. Оттогава процесът на обновление не е спирал. Осъществява се предимно по европейски програми със съдействието на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. То върви и сега. Нашите хора имат оборудване на европейско ниво, за да се справят във всяка една ситуация. По отношение на текучеството. Факт е, че при първото ниво пожарникари няма свободни места. Постоянно идват млади кандидати, до 30 годишни. Преди 10 години бяха повече, но и сега не се оплакваме от липса на интерес към професията.
  • Трудно ли се става пожарникар?
  • Достатъчно е кандидатът да има средно образование. Новоназначените служители преминават основен курс на обучение в продължение на 6 месеца в нашите обучителни центрове във Варна и в Монтана. Един пожарникар с необходимата нагласа, чувство за отговорност и самочувствие се формира в първите 3 години. Но и след това всеки преминава специализирани – десетдневни, двуседмични, месечни курсове по различни направления. Обучението е постоянно.
  • Колко пожарникари работят на територията в областта?
  • В Кърджали са малко повече от 60 и около 20 работят в останалите служби. Имаме структури във всички общини, без Черноочене, като в община Кирково са две – районна служба и участък в село Бенковски.

 

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *