Реставрацията на вековната джамия в Любино е на финалната права Извършено е цялостно саниране и освежаване, като е запазен автентичният й вид

Гюнер ШЮКРИ

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан се срещна със Салих Бахтияр, председател на Инициативния комитет за реставриране на джамията в село Любино. На срещата присъстваха още Талат Хаджъоглу, член на Инициативния комитет и председателят на мюсюлманското настоятелство на джамията Гюнер Мюмюн.

По време на срещата Салих Бахтияр информира, че реставрацията на вековната джамия е към своя край. Обновена е цялата покривна конструкция. Извършено е цялостно саниране и освежаване, като е запазен автентичният й вид. Остава само да се оформи пространството около молитвения дом, след което ще бъде официалното му откриване. От свое име и от името на местните жители той изказа искрените си благодарности към ръководството на общината в лицето на кмета инж. Изет Шабан за оказаното съдействие по реконструкцията на молитвения дом, както и на дарителите. „С ръка на сърцето заявявам, че община Ардино има достоен кмет, който се интересува от нуждите и проблемите на хората и да работи за благото на обществото“, заяви Салих Бахтияр.

Кметът инж. Изет Шабан поздрави екипа на благородната инициатива. Той отбеляза, че Ардинския район е характерен с уникалните си културно-исторически забележителности.

Джамиите са символи на нашата религия. Тук вярващите се молят с най-искрени чувства. Надявам се, вашата инициатива да бъде пример за други населени места на територията на общината и заедно да предадем на бъдещите поколения културното ни и религиозно наследство“, заяви Изет Шабан. Той отбеляза, че в района на Любино има много красиви природни туристически места, които привличат голям брой посетители, като: природната забележителност „Хладилника“, крепостта „Асара“, уникалните меандри на река Арда. Районът привлича вниманието на туристите със зеленината, чистият въздух, тишината.

Джамията в Любино е един от най-старите мюсюлмански домове в областта и има голяма архитектурна стойност. Изградена е преди два века (около 1808 г.) от местни майстори-строители и е единствена в Източните Родопи, която има приземен етаж под основното молитвено помещение.
Дарителските средства за реставриране на джамията в Любино се събират в български левове в банкова сметка: IBAN  BG88STSA93000024707607, BIC:STSABGSF.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *