Известна украинска писателка стана 13-ата жертва на ракетната атака в Краматорск

  • 37-годишната Виктория Амелина била в заведението с колумбийски журналисти и писатели

37-годишната Амелина е починала в събота, но новината бе съобщена от неправителствената организация „ПЕН Украйна“ днес. Писателката е издъхнала в болница в Днепър.

„Смъртта й бе причинена от несъвместими с живота травми, които тя получи по време на руската бомбардировка на ресторанта в Краматорск“, посочва организацията.

Виктория Амелина пострада по време на вечеря в ресторанта „Рия Пица“, популярен сред военните, доброволците и журналистите. Заведението бе поразено от ракета, след като на 27 юни руските войски нанесоха два удара в района на Краматорск: при първия е била ударена пицарията в центъра на града, а при втория – обекти в близкото село Биленке.

Писателката бе хоспитализирана с много фрактури в областта на основата на черепа. В ресторанта Амелина била с трима колумбийски представители, които също бяха ранени.

Със смъртта на писателката жертвите на удара в Краматорск вече са 13.

Амелина бе авторка на романи, превеждани на няколко езика и носителка на много литературни награди, сред които наградата „Джоузеф Конрад“. Родена е в Лвов на 1 януари 1986 г., като от началото на руската инвазия в Украйна тя разшири работата си отвъд литературата и документираше руските военни престъпления в окупираните територии, припомня „ПЕН Украйна“.

Източник: dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *