Путин за бунта на “Вагнер”: Това е предателство! Ще защитя страната си. Всички ще бъдат наказани!

Точно в 10 ч днес руският президент Владимир Путин направи обръщение към нацията, провокиран от бунта на ЧВК „Вагнер“ на Евгений Пригожин.

Той обяви случващото се за „престъпна авантюра“, без да споменава конкретно разбунтувалите се бойци.

Путин заявява, че бъдещето на Русия е поставено на карта, като определя действията на бунтовниците като „удар в гърба“.

„Това, с което се сблъскваме сега, е предателство. Лични интереси доведоха до предателство на страната ни и на каузата, за която се борят нашите въоръжени сили“, заяви руският президент Владимир Путин на фона на действията на ръководителя на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Без да споменава конкретно шефа на групата „Вагнер“ Евгений Пригожин, Путин казва, че високите „амбиции“ на някои са довели до „държавна измяна“.

Руският президент също така предупреждава за „неизбежно наказание“ за тези, които разделят руското общество. И казва, че в столицата Москва и няколко други региона вече е въведен режим за борба с тероризма.

Тези, които организираха и подготвиха военния бунт, които вдигнаха оръжие срещу своите другари по оръжие, предадоха Русия и ще бъдат подведени под отговорност за това. Онези, които се опитват да организират въстание в Русия, тласкат страната към братоубийство, поражение и капитулация. Тяхното име и слава също са предадени от тези, които се опитват да организират метеж, тласкайки страната към анархия и братоубийство, към поражение в крайна сметка и капитулация, заяви държавният глава.

Путин също така подчертава, че са дадени всички „необходими нареждания“ за справяне с кризата, като обещава да защитава Русия.

Обръщението на Путин беше предварително записано и продължи няколко минути.

Пълният текст на обръщението:

Обръщам се към тези, които с лъжа или заплахи са били вкарани в престъпна авантюра, които са тласнати на пътя на тежко престъпление – въоръжен метеж.

Русия води днес изключително тежка война за своето бъдеще, отблъсква агресията на неонацистите и техните господари. Срещу нас е изправена на практика цялата военна, икономическа и информационна машина на Запада.

Ние се борим за живота и безопасността на нашите хора. За нашия суверенитет и независимост. За правото да бъдем и да останем Русия – държава с хилядолетна история.

Тази битка, в която се решава съдбата на нашия народ, изисква единението на всички сили, единство, консолидация и отговорност, когато настрана трябва да бъде отхвърлено всичко, което ни отслабва, всякакви разпри, от които могат да се възползват и се възползват нашите външни врагове, за да ни взривят отвътре.

И затова действията, които внасят разкол в нашето единство, са предателство на своя народ, на своите бойни другари, които се сражават сега на фронта. Удар в гърба на нашата страна и нашия народ.

Именно такъв удар беше нанесен на Русия през 1917 година, когато страната водеше Първата световна война. Но ѝ откраднаха победата. Интриги, сплетни, политиканство зад гърба на армията и народа се обърнаха в огромно сътресение, в разрушаване на армията и разпад на държавата, загубата на огромни територии.

В крайна сметка – трагедия и гражданска война. Руснаци убиваха руснаци, братя – братя. А изгодата я извличаха различни политически авантюристи и чуждестранни сили, които делиха страната, късаха я на части.

Ние няма да позволим това да се повтори.

Ще защитим и нашия народ, и нашата държавност от всякакви заплахи.

 

Реакции

Белият дом коментира ситуацията в Русия в кратко изявление, в което се казва: „Наблюдаваме ситуацията и ще се консултираме със съюзници и партньори относно това развитие“, каза говорител на Съвета за национална сигурност. Анонимен служител на американската администрация каза пред CNN, че САЩ третират думите на Пригожин като „повече от обикновена реторика“.

Полският президент Анджей Дуда съобщи, че във връзка със ситуацията в Русия са проведени консултации, с това число със съюзниците в НАТО. „Във връзка със ситуацията в Русия тази сутрин проведохме консултации с министър-председателя и Министерството на националната отбрана, както и със съюзниците. Развитието на събитията отвъд нашата източна граница се следи непрекъснато“, каза президентът Анджей каза Дуда в Twitter.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *