Потомци на „златните пчеларовски баби“ възраждат славата им на селищен събор

Исмет ИСМАИЛ

Синове, дъщери и внуци възраждат славата на „Златните пчеларовски баби“. Участничките в създадената през 1985 г. към Народно читалище “Иван Буюклиев 1926 г“ група за обреден фолклор, която още на първата си национална изява на събор в Копривщица печелят златен медал и новото гръмко име.

Сега техни потомци се организирали и активно участват в групата за фолклор към местното читалище. Именно те днес с кръшно българско хоро откриха селищния събор в чернооченското село Пчеларово, която беше наситена с богата музикална и културна програма.

Центърът на родопското село се напълни с настоящи и бивши пчеларовци от  вътрешността на страната.

Гости на празника бяха Кметът на община Черноочене Айдън Осман и представители на общинското ръководство.

Организаторите се постараха да има участие на различни формации и денят да бъде наситен с позитивни емоции.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха фолклорни групи от Кърджали, между които на Тракийско дружество „Димитър Маджаров“, танцов състав при  НЧ „Родопски фар 1938“ и танцов клуб „Пъстро хоро“.

Старите пчеларовски родове се хванаха на дългото хоро с музиката на оркестър „Топлика” от Минерални бани.

Със съдействието на Община Черноочене, местното Народно читалище „Иван Буюклиев 1926 г.“ и Сдружение „Възраждане на Пчеларово“ организаторите не пожалиха труд и сили за срещата.

Поздравително слово изнесе кметският наместник Маргарита Стойкова. Тя благодари на всички за оказаната материална и морална подкрепа за реализиране на събора.

Кметът на Община Черноочене Айдън Осман поздрави присъстващите, че пазят жива връзката между родове.

Той наблегна на това, че жителите на селото и техните многобройни наследници са предани към родовата памет и обичта към родното място и им пожела още дълги години да запазят традицията.

Рисунките на деца художници от школата по изобразително изкуство на Обединен детски комплекс – Кърджали, които миналата година рисуваха на открито „Родопски пейзажи из село Пчеларово“ бяха изложени на показ.

Две пчеларовки – 90 годишната Стефка Иванова и Катина Димитрова, бивш председател на НЧ „Иван Буюклиев 1926 г.“ и ръководител на Групата за автентичен фолклор известна като „златните баби на Пчеларово“ представиха свои картини.

Изложба с фотографии от района на Пчеларово имаше на Христина Русева.

Жените от Пчеларово организираха и благотворителен кулинарен базар с местни сладкиши и погачи.

Село Пчеларово се намира там, където Източните Родопи снишават върхове и се сливат с Тракийското поле. Вчера населеното място се напълни с хора, а бившите пчеларовци и гости не пропуснаха да разгледат забележителностите в  края на селото.

В центъра на Пчеларово се намира сградата на Народно читалище “ Иван Буюклиев 1926 г″. В близост до него е паметникът на Апостола на свободата Васил Левски. Тук е и паметникът – построен през 1940 година в чест на загиналите във войните пчеларовци. В парка е изграден параклис „Св. Троица “.

Църквата „Света Петка“ е построена през ХVIII-ти век. Същата е обявена за архитектурно-художествен паметник на културата. В ляво на църковния комплекс се намира вековен бор, който е на над 550 години. Обявен е за защитен природен обект през 1984 г. Висок е около 25 метра, като обиколката на ствола му е 3,50 м.

Средновековната крепост в местността “Градището”, непосредствено край пътя за Хасково е изградена върху много по-стар културен пласт.

Село Пчеларово е известно и със своите минерални извори, които са смятани от хората за лековити. От направените през 2004 г. изследвания на водата от „Желязната чешма“ е доказано, че тя помага при бъбречни заболявания и проблеми със стомашно-чревния тракт.

По пътя между селата Пчеларово – Минзухар се намира друга известна и лековита чешма т. нар „Очна“. От време оно се знае, че тази вода лекува успешно всякакви очни заболявания.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *