Туризмът между Кърджали и Димотика може много да се развие Има оживление, на граничничния пункт „Ивайловград-Кипринос“ отново преминават двадесетместни автобуси

  • Според гръцкия професор Трендафилос и българската археоложка Кабакчиева, собственикът на античната вила „Армира“ е погребан край Кипринос

 Валентина ИВАНОВА

Всички в малкото гръцко градче Суфли познават Атанасиус Гуридис. Познават го и мнозина българи, тъй като от години развежда групи из северните райони на родината си. Придружавал е гръцки туристи на Перперикон и Татул.

Гуридис често води свои сънародници на български забележителности

Гуридис е археолог и изкуствовед по образование. Завършил е и строително инженерство. Работил е по разкриването на крепостта Димотика, слави се като добър познавач на историческото и културно наследство в района. Чете лекции в гръцки университети. Гостувал е и в Нов български университет, и в Старозагорския. Улеснява го фактът, че говори прекрасен български, научил го е сам. В момента е шеф на дирекция в общинската администрация на Суфли.

Напоследък работи в тясно сътрудничество с българския си приятел – екскурзовода Георги Кючуков от Кърджали. С удоволствие разказва на любознателните български туристи за близкото и далечно минало на Северна Гърция и за всяка следа, запазена от него днес.

За българите е важно да се запознаят с историята на нашата страна, а не само да идват тук на плаж. Важно е, защото заедно откриваме колко сме близки не само географски, а и в културно отношение, обичаи и начин на мислене. Тук могат да видят как районът на Суфли се е развил като център на производството на коприна, да посетят православните църкви в Димотика и по този начин двата ни народа да се опознават и да стават още по-близки, смята Танасис, както го наричат.

Напоследък гъркът работи чудесно с екскурзовода Георги Кючуков от Кърджали

Напоследък се забелязва оживление по граничните пунктове между двете страни. Дори Ивайловград-Кипринос отново официално пропуска двадесетместни автобуси, което беше негласно преустановено през последните години. Промяната улеснява развитието на туризма и други области на икономиката, дава надежда за още по-голяма динамика в бъдещите междусъседски отношения.

Последните групи от България, които Гуридис е придружавал, са проявили интерес към православните храмове в района и към местата, свързани със славния революционер Капитан Петко войвода. Опитният екскурзовод усеща желанието на туристите и допълва своите обяснения, за да им даде възможност да научат още повече подробности.

Танасис е убеден, че забележителностите от двете страни на границата могат да се разглеждат и представят като един общ туристически продукт. Например, такава връзка намира между

Антична вила Армира край Ивайловград и Микри Доксипара. Хипотезите на гръцкия професор Трендафилос и на българската археоложка Гергана Кабакчиева сочат, че собственикът на вилата е погребан в Микри Доксипара в община Кипринос.

Това веднага чертае маршрут, тръгващ от България и завършващ в Гърция.

Подобна връзка Гуридис намира и в архитектурното сходство на къщите в гръцките села като Метаксадес и българските Бяла поляна, Мандрица, Долно Луково.

Трябва някой да представи на туристите тези дестинации, те говорят за нашата обща история и нашата свързаност, заявява археологът.

Преди години той води свои сънародници в Кърджалийския край. Показва им Перперикон, Татул, язовира и други интересни места. Посещават и православните храмове, които силно ги впечатляват. Изкуствоведът е воден от желанието гърците да не идват само на пазар в България, а да достигат и до културните и археологическите обекти.

Местната история ни дава повод да мислим колко близки сме били двата народа през годините, дава ни да разберем, че има една Тракия и тя е нашият общ дом, категоричен е Танасис Гуридис.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *