Няма да има „великденско примирие“ в Украйна. Обсадата на Бахмут продължава

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

  • Кремъл заяви, че няма планове да прекратява огъня по време на православния Великден, съобщиха руски държавни медии. Институтът за изучаване на войната предупреди, че Русия може да се опита да използва предстоящия голям празник на 16 април, за да забави украинските контраофанзиви.
  • Русия планира да увеличи противовъздушната отбрана над северозападната си граница, за да противодейства на присъединяването на Финландия към НАТО. Това съобщи командира на въздушните сили генерал-лейтенант Андрей Демин. Той допълни, че по-нататъшни реформи на руската противовъздушна отбрана са „планирани и ще бъдат изпълнени“.
  • Генерал-полковник Александър Сирски, командир на сухопътните сили на Украйна, обвини руските войски в използване на тактика на „изгорената земя“ в град Бахмут.  Ситуацията в Бахмут е „трудна, но контролируема“, каза той и добави, че отбраната на града продължава. Тактиката на „изгорената земя“ се наричат военни действия, които се провеждат с цел тотално унищожение на всичко върху определена територия, за да не остане то у врага. Установеният от Русия ръководител на Донецка област обяви, че руските сили контролират повече от 75% от обсадения град.
  • Украйна отрече съобщението, че е била принудена да промени някои военни планове преди дългоочакваната контраофанзива поради изтичането на информация. Според помощникът на президента Михайло Подоляк, стратегическите планове на Киев остават непроменени, но специфичните тактики винаги подлежат на промяна.
  • Повече от 200 руски и украински войници са се завърнали у дома след размяна на пленници. Руското министерство на отбраната съобщи, че 106 руски войници са били освободени от украински арест като част от споразумение с Украйна. Андрий Йермак, началник на кабинета на украинския президент съобщи за 100 освободени украински затворници.
  • Само 1800 цивилни все още живеят в „руините“ на Авдиевка, падналият в битка източен украински град с население от 32 000 души преди войната, съобщи местния губернатор. „Руснаците превърнаха Авдиевка в пълна руина“, каза Павло Кириленко, областен управител на Донецк. В отделно изявление украинският генерален щаб каза, че руските сили продължават да организират настъпателни операции около Авдиевка, но понасят тежки загуби на хора и оборудване.
  • Президентът на Беларус Александър Лукашенко се срещна в понеделник с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Лукашенко е поискал гаранции, че Русия ще защити Беларус „като своя собствена територия“ в случай на агресия, съобщиха държавни медии.
  • Кремъл каза, че е трудно Франция ще играе роля в мирното посредничество в Украйна, тъй като Париж „участва пряко в този конфликт на страната на Украйна”. Припомняме, че френският президент Еманюел Макрон посети Китай миналата седмица, където призова китайския си колега Си Дзинпин да „вразуми“ Русия във връзка с войната в Украйна.
  • Съединените щати установиха, че Русия „неправомерно е задържала“ репортера на американския вестник Wall Street Journal Евън Гершкович. Те заявиха, че обвиненията в шпионаж са фалшиви и че случаят е политически.

Източник: Дебати
Снимка: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *