Франция отрича за свои войски в Украйна

Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню отрече твърдения, че в Украйна има френски войници.

Опровержението му дойде, след като предполагаеми документи на Пентагона, класифицирани като строго секретни, изтекоха в руските социални мрежи по-рано тази седмица.

Лекорню заяви, че няма френски сили, участващи в каквато и да е операция в Украйна. По негови думи въпросните файлове не са свързани с армията на Франция.

В четвъртък американският вестник The New York Times съобщи, позовавайки се на високопоставени служители на САЩ, че секретни военни документи са били публикувани в Twitter и Telegram, които се използват широко в Русия.

От своя страна съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви , че документите съдържат „много голямо количество фалшива информация“ и публикациите изглеждат като руска дезинформационна операция, целяща да посее съмнения относно офанзивата, която изисква модерни западни оръжия.

Ден по-късно обаче изтекоха нови секретни документи, сързани не само с войната, но и с други региони на напрежение по света – от Украйна през Близкия изток до Китай.

Течът разтревожи Пентагона и създаде впечатление, че администрацията на американския президент Джо Байдън е била неподготвена.

Вероятно този път става въпрос за над 100 документа – което предвид чувствителността на информацията в самите документи може да бъде огромна вреда, признаха американски служители.

Източник: Нюз.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *