Мостът между Църквица и Мак е място, откъде трудно си тръгваш

Иво ГЕОРГИЕВ

В книгата „Стари мостове“ на Иван Балкански, от 1978 г., са описани или споменати 30 стари каменни моста от Кърджалийско. Но мостът между джебелските села Църквица и Мак го няма там. В интернет също няма почти никаква информация като време на построяването му или други подробности. А когато стигнеш до него се озоваваш сякаш в приказките. Диво, тайнствено и малко страшно място. Запуснато. Съдейки по следите, по поникналите тънки дръвчета по снагата на самия мост, тук за „час-пик“ сигурно се смята когато мине един човек на няколко месеца. Просто защото тези отколешни пътища – пътчета, които са свързвали селца и махали, цели райони на Родопите от изток на запад и от север на юг, както и Планината с Морето, вече са непотребни.

Много от селата ги няма, населението е с други занимания (и малобройно), превозните средства са други (и многобройни), пътищата минават от другаде и са широки и бързи. Да – тези каменни мостчета са за бавно пътуване. Пътуването с кон или магаре с дни – тръгваш и не знаеш кога ще пристигнеш. Затова надничат от миналото и там ще си останат.

Точно един човек с конче спираме на асфалта до селото и го питаме откъде да слезем къмто кюприята. Той ни упътва услужливо. Има онова благо изражение на планинския, добър, отруден човечец. И кончето му гледаше благо и спокойно.

А после мостът – усмивката му от камъни – редени един по един. Бавно и търпеливо.

Пипам ги, опипвам ги, поглаждам ги. Дали майсторите, които са го строили са си говорили на онзи таен мещренски говор.

Снимки-мнимки, прескачане ту отдолу, ту отгоре на моста, разхлаждане с водата, бистра като в едно време. И тръгване.

От такива места обаче трудно си тръгваш. И ги носиш чак до следващото идване.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

2 Отговори

  1. Емилия Газенова каза:

    Село Мак е Ардинска община !!!

  2. Гост каза:

    Да така е, в община Ардино е но е на пътя за Църквица община Джебел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *