ЕС забранява износа на тоалетни чинии за Русия навръх годишнината от войната

Десетият пакет от санкции, който ЕС налага на Москва в навечерието на годишнината от руската инвазия в Украйна, ще включва широк спектър от стоки, забранени за износ в Руската федерация. В списъка попадат и тоалетни, бидета, казанчета и други санитарни изделия.

Спирането именно на тези артикули за руския пазар има символично значение, отбелязва Euobserver, тъй като по време на цялото си 24-годишно управление руският президент Владимир Путин не направи нищо, за да подобри живота на собствения си народ. Изданието припомня, че неслучайно при нахлуването на руските войски в Грузия през 2008 г. те крадяха там тоалетни чинии и ги носеха вкъщи като особено ценна придобивка. За удивление на света същото се повтори и в Украйна 14 години по-късно. А причината е, че всяка пета къща в Руската федерация все още не разполага с вътрешна тоалетна.

„Знаете ли, те казваха, че най-голямата им мечта е да видят Париж и да умрат… Сега мечтата им е да откраднат тоалетна и да умрат“ – именно така коментира масовите кражби на тоалетни от руските военнослужещи в окупираните части на Украйна президентът Володимир Зеленски през април 2022 година.

Списъкът със стоки, които няма да бъдат повече изнасяни за Русия, който обсъдиха страните членки на ЕС в Брюксел в сряда, 15 февруари, съдържа 146 страници. Основната цел на търговското ембарго, което струва 11 милиарда евро годишно, е да спре продажбите на високотехнологични продукти, които могат да се използват в руските оръжейни системи. Това включва електроника, лазери, радиооборудване, софтуер, авиационна електроника, редкоземни минерали и други.

Отделно от това пакетът изключва още четири руски банки от мрежата за международни плащания Swift; налага визови забрани и замразяване на активи на около 130 руски граждани, както и забранява на граждани на Руската федерация да заемат ръководни длъжности във фирми от критичната инфраструктура, като например на съоръжения за съхранение на газ. Допълнително е планирано да се налагат глоби на банки и отделни банкери, които помагат на руснаците да избягват санкциите и да скрият богатството си в ЕС.

Но същевременно диамантената и ядрената индустрия на Русия отново са изпуснати от списъка. Затова остава на дневен ред въпросът защо ЕС на практика ще продължи и след 24 февруари 2023 г. да изнася компоненти за Русия, които потенциално биха могли да се използват за производството на оръжия, отбелязва изданието.

Десетият пакет от санкции на ЕС ще бъде обсъден от външните министри на съюза следващата седмица преди да бъде окончателно приет.

Източник: Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *