Черквите в Кърджалийско още не са въвели новите такси Спуснатите от Светия синод тарифи тревожат и миряните, и свещениците

Валентина ИВАНОВА

Още през декември миналата годината Светият синод на православната църква в България вдигна цените на услугите, за да навакса инфлацията и поскъпналия еленергия.

Плащаме промишлен ток, а това е непосилна тежест. С особена сила това е валидно за по-малките черкви. Някои от тях вече изключиха бушоните. Дори Бачковският манастир се принуди да обяви режим на тока, сподели за „Нов живот“ енорийският свещеник отец Петър Гарена от храм „Свети Георги Победоносец“ в Кърджали.

 

Погребенията вече трябва да струват 100 лева, опелото – 50, а издаването на дубликат от църковен документ – 25 лв.

Венчанието е 150 лв., което включва: венци – 40 лв., венчални свидетелства 2 бр. – 30 лв., благотворителни марки 2 бр. – 10 лв., архиерейска грамота – 20 лв., заплащане за свещеника – 50 лв. Заедно със свидетелството за венчание младоженците отделно плащат за хор, ако в черквата има такъв. На някои места им искат и 50 лева за фотографиране в храма.

Кръщението ще струва 100 лева като в сумата се включва купел – 40 лв., кръщелно свидетелство – 15 лв., благотворителна марка – 5 лв., и възнаграждение на свещеника – 40 лв.

Отец Петър обясни, че в Хасковска духовна околия, където попадат храмовете в Кърджалийско, още не са въвели увеличението. Чакат нареждане от владиката. Митрополията още не е спуснала нареждане, вероятно се надява решението да се преразгледа от Светия синод.

Храмовете във Хасковска духовна околия са 81 като Ивайловградска община не влиза в района. Освен черквите, са построени и 70 параклиса.

По-големите храмове в област Кърджали се намират в Ардино, Джебел, Крумовград, Момчилград, Чорбаджийско, Кърджали, Перперек  и Пчеларово. Разбира се, не във всички са назначени свещеници и там духовният живот е ограничен.

В Момчилград в «Свети цар Борис І – Михаил» богослужения извършва отец Карамфил. Отец Николай Величков, който служи в Средновековния манастир «Свети Йоан Предтеча» в Кърджали се води към Ивайловград, както и отец Георги от в крумовградската черква «Свети Иван Рилски». Резбарци и Гледка в църковното териториално деление са посочени като отделни села. Там съответно действат отец Петър и отец Боян, обяснява енорийският свещеник.

Отец Петър Гарена е убеден, че по-малките храмове не могат да се издържат от собствени приходи. Но увеличението няма да промени нещата. Цените са много високи за възможностите на миряните в нашия регион. Заплатите тук не са колкото в София и в големите градове.

Не знам как ще поискам 5 лева на име, 50 лева за панихида като знам, че хората не могат да си го ползволят. Светият синод вдига цените, но ни слага нас, свещениците, на топа на устата, притеснява се енорийският свещеник на Кърджали.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *