Ако руските танкове влязат в Киев, ще има Трета световна война, обяви военен министър от НАТО

Министърът на отбраната на Италия Гуидо Крозето заяви, че Трета световна война „ще започне, ако руските танкове влязат в Киев и на границите на Европа“, предаде Rai News.

„Да не им позволим да дойдат е единственият начин да спрем войната“, посочи военният министър. Той каза това на събитие в Рим след двустранна среща с френския си колега Себастиан Лекорню.

Споразумение за сътрудничество по украинския въпрос бе една от основните точки, по които разговаряха двамата военни министри. Крозето подчерта, че сигурността на Италия и Франция започва с „източния фронт и това, което се случва в Украйна“. И двамата министри се съгласиха, че руската инвазия в Украйна е най-голямата заплаха за мира и стабилността в Европа след Втората световна война.

„Важно е Италия и Франция и въоръжените сили на нашите страни да си сътрудничат при планирането на това каква ще бъде нашата сигурност в бъдеще“, каза министърът на отбраната на Италия. Двамата министрти посочиха, че пълномащабната война, започната непредизвикано от Русия срещу Украйна на 24 февруари, е явно нарушение на принципите на целостта и неприкосновеността на териториалните граници, международното право и Устава на ООН.

Италия вече достави 6 пакета военна помощ за Украйна. По-специално, италианците доставиха определено количество артилерия в Украйна , което се превърна в значително подкрепление за въоръжените сили на Украйна. През декември италианският парламент гласува за продължаване на военните доставки за Украйна. Италия ще помага на Киев поне до края на 2023 г.

Източник: Факти
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *