На пазар в село Мост с Михаела Кирчева (Снимки+Видео)

Валентина ИВАНОВА

Местните хора твърдят, че неделният пазар на открито край село Мост се провежда от 100 години. Дали е вярно, не се знае. Но тържището се е наложило през последните години като доста посещавано място. Тръгва от главния път и стига до самия център на селото. Михаела Кирчева, познавач на природните и исторически забележителност в Източните Родопи, го смята за един от най-големите и атрактивни в района, на дведесетина километра от областния център Кърджали.

Може да откриете от шампоани и локум до дърводелски длета и хлопки за овце. Производители от близо и далеч предлагат собствена земеделска продукция, майстори показват своите творби и търговци продават най-различни стоки. Има и интересни неща сякаш извадени от нечий чеиз, обяснява нашата водачка.

Жена от Седловина продава дървени лъжици с различни размери – за подправки, за кафе, за чай. Споделя, че на тези от хвойната и клен кравето масло не залепва. Изкарва си прехраната като обикаля традиционните пазари в района. Графикът й е уточнен: Джебел понеделник, вторник – Момчилград, сряда – Черноочене, събота – Кърджали.

Майстор предлага ножове, хлопки и чанове. Направо на асфалта са подредени в дълга редица перилни препарати, внос от Турция. Цените са доста по-ниски от тези в градските магазини.

На съседната импровизирана сергия се предлагат продукти, собствено производство масло и сирене от село Елена, Хасковско. Истинска домашна храна, както е модерно да се казва – екологично чиста, установява Михаела, след като опитва стоката.

Продажбата на овошки върви със задължителни инструкции как да се засаждат.

Самоук майстор от Малево е изложил маски от дърво. Споделя, че предпочита слива, орех и круша. Казва, че като му дойде музата, по 3-4 дена прави само това. Една маска вървят по 100-150 лева.

Докато разглеждаш стоката по сергиите, щеш-не щеш разменяш сладки приказки с хора от целия регион. Мъж от Бащино разказва как децата му са отишли на гурбет в Белгия и той тъгува за тях.

Ако огладнееш, само се огледай за пушек и ще откриеш скарите с кебапчета и пилета на грил.

Накрая можеш да се подкрепиш с едно кафе в селския магазин и дори да срещнеш кмета на селото, без да го търсиш.

Въпреки мокрото и студено време, хора от целия регион си дават среща в Мост. През лятото има повече посетители, така ще дойдем пак. Така завършва неделната ни разходка с Михаела Кирчева.

Михаела Кирчева е сред малкото специалисти в сферата на туризма, работещи в област Кърджали. Тя е местен човек, влюбен в природата и познавач на забележителностите в региона. Завършва Езикова гимназия и „Международен туризъм“ във Варна. През 2005 година регстрира една от първите туроператорски фирми. От 2015 г. Заедно със съпруга си Васил Флоров управлява къща за гости в Гняздово на язовир Студен кладенец, база за летни детски лагери и селски туризъм в хасковското село Тънково.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *