Нов туристически маршрут води по стъпките на Капитан Петко войвода в Гърция Екскурзоводите от Кърджали Веселина и Георги Кючукови разработват още три дестинации

Валентина ИВАНОВА

Нов маршрут «По следите на Капитан Петко войвода» от тази година ще запознава жителите и гостите на Кърджали с места в Гърция, свързани с живота на славния българин. Идеята за подобен тур е дошла на семейството лицензирани екскурзоводи Веселина и Георги Кючукови.

Близостта на Кърджали с Гърция дава възможност големият брой пътуващи да съчетаят плажовете с посещение на някои местни  забележителности, а и да се запознаят с обекти, свързани българската история.

Туристите в хотелите на язовира, освен със забележителностите в нашата област, могат да разнообразят престоя си с еднодневни разходки до съседите.

Много хора, които избират по-дълга почивка по времетраене търсят нови дестинации. Тукашните забележителности привличат. Те винаги са част от желанието на туристите. Но ние решихме да предложим допълнителни преживявания. Разработваме четири нови маршрута, каквито не са предлагани на туристите до момента. Единият е до Авдира, древен античен център, добре запазен, родно място на древногръцкия философ Демокрит. В градчето има изключителен музей. В съчетание с манастира Агиа Николаус в езерото Вестонис се оформя прекрасен еднодневна разходка с възможност и за плаж, обяснява Георги Кючуков, който е историк по образование.

Другата дестинация е красивият, но недобре опознат Александруполис. Той притежава прекрасен музей на Тракия. Заведенията в крайбрежната зона привличат с прекрасната си кухня. Наблизо, при село Макри, се намира една атрактивна пещера. За нея Омир разказва, че е мястото, където Одисей се справя с Циклопа. Александруполис /старо име Дедеагач/ е свързан с живота и делото на Капитан Петко войвода. Родното му село Доган Хисар /днес Есими/ е само на 25 км от Александруполис. С подвизите му са свързани още Фере, Марония и други села в околностите.

Марония също е включен от екскурзоводите в този еднодневен маршрут като място, където Капитанът оставя сърцето си. От там е първата му съпруга.

Третата възможност за еднодневна разходка е Димотика – едно изумително място, само на 35 км през пункта Ивайловград – Кипринос. Бил е столица на късната Византийската империя, бил е първата столица на османците, когато стъпват на Балканския полуостров. Освен това един от шведските крале е бил заточен тук. Местните хора и днес се шегуват, че това прави града и столица на шведската империя, коментира екскурзоводът.

Точно пред стените на Димотика се е състояла важната битка на в която българи, гърци исърби се опитват да дадат отпр на османските войски през 1352 година, но не успяват. Тази битка е решаваща за завладяването на Балканския полуостров.

Добре поддържаните църкви, джамии и други паметници на културата в Димотика се допълват с градчето Суфли, където се намира Центърът на коприната в Северна Гърция.

Веселина и Георги Кючукови

Четвъртият маршрут разработихме, защото се оказа че дори ние, жителите на Кърджали, знаем твърде малко за Капитан Петко войвода. Искаме да дадем възможност за ден да преминем по стъпките на Капитан Петко войвода. Влизаме през Граничен пункт «Маказа», посещаваме Марония. В началото на селцето може да се види чешмата, която му е била любима на революционера. Влючено е посещение на родното му място Доган Хисар, днес се нарича Есими. За съжаление домът му не е запазен. Там е построена друга къща, а имотът е частен, разказва Георги Кючуков.

Маршрутът преминава навръщане през ивайловградското село Плевун, спасено от Капитана през 1878 година. Само с няколко души от четата си той отблъсква дерибействащите в Източните Родопи орди на Сенклер в решителна битка. Селската черква „Св. Св. Пантелеймон и Елена“ е една от най-големите в община Ивайловград и се съхранява в безупречно състояние от малцината останали жители. По фасадата още личат следите от куршумите от сражението. Местните хора се отнасят с изключително уважение към името и делото на войводата. Паметникът пред църквата също се опазва добре.

Дни, след като Веселина и Георги обявяват новите си идеи, получават десетки заявки от туроператори от Варна, Пловдив и София, особено за маршрута «По дирите на Капитан Петко войвода».

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *