Турската армия каза как може да се сложи край на войната в Украйна

Руската и украинската страна трябва да се срещнат, за да постигнат прекратяване на огъня и да сложат край на войната, заяви турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, цитиран от Анадолската агенция.

„Много е важно страните да проведат диалог и да се срещнат“, заяви Акар пред журналисти след заседание на правителството вчера. Акар каза, че Турция иска възможно най-скоро да се установи прекратяване на огъня между двете съседни държави и да се открие път към стабилност и мир. По думите му президентът Реджеп Тайип Ердоган полага усилия в тази насока още от първия ден на конфликта.

Анадолската агенция посочва, че Турция е получила международна оценка за уникалната си роля на посредник между Русия и Украйна. Усилията на Турция доведоха до историческото споразумение за износ на зърно от Черно море, с което бе подновен износът на храни от украинските пристанища, припомня агенцията. Ердоган неведнъж е подчертавал желанието си да събере руския президент Владимир Путин и украинския лидер Волдомир Зеленски в Турция за официални разговори за прекратяване на конфликта, посочва Анадолската агенция.

Турският министър на отбраната подчерта, че усилията на Турция са важни както за НАТО, така и за ЕС. „Този пожар трябва да бъде потушен възможно най-скоро. Понякога подобни ситуации излизат извън контрол и могат да тръгнат в неочаквани посоки. За да предотвратим това, нашият президент продължава своите призиви с добри намерения, като има предвид регионалния мир от гледна точка на хуманитарните, политическите и международните отношения“, каза Хулуси Акар, предаде БТА.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *