Полша отказва да допусне на своя територия руска делегация за срещата на ОССЕ

Властите във Варшава отказват да допуснат на полска територия руската делегация за срещата на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщи говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина за АФП, предаде БТА.

Годишната среща на 57-те министри на външните работи от ОССЕ, на която Полша е ротационен председател тази година, ще се състои на 1 и 2 декември в Лодз. Тази среща играе ролята на централен орган на организацията. Годишната среща дава възможност на министрите на външните работи да обсъдят и оценят ситуацията в областта на сигурността в евроатлантическия и евразийския регион, както и работата на организацията във всички нейни сфери на дейност.

На въпрос за евентуалното присъствие на руския министър Сергей Лавров в Лодз, Ясина отговори, че не се планира посещение на министър Лавров, без обаче да уточни дали на ръководителя на руската дипломация е било отказано да бъде допуснат.

След руската агресия в Украйна Полша и трите балтийски държави обявиха през септември, че са се споразумели временно да ограничат влизането на руски граждани, дори и на притежаващите европейски визи.

Снимка: БТА/АР
Източник: dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *