Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова в обръщението си към участниците в срещата на върха на Г-20, която се провежда в Бали, да се прекрати разрушителната война на Русия. Войната трябва да приключи справедливо и сега е моментът тя да бъде спряна, предава думите на Зеленски AFP.

Украинският президент отбеляза, че този път няма да има Мински споразумения-3, които Русия да наруши веднага след обявяването им.

Той посочи още, че войната може да приключи, ако Русия изтегли войските си от Украйна до границата от 1991 г. и изплати обезщетение за причинените щети, съобщава The Guardian. „След изпълнението на всички антивоенни мерки страните трябва да подпишат документ, потвърждаващ края на войната“, каза Зеленски.

Държавният глава на Украйна публикува в профила си във Facebook и разширен списък с условията за края на войната:

Радиационна и ядрена безопасност;

Продоволствена сигурност;

Енергийна сигурност;

Освобождаване на всички затворници и депортирани;

Прилагане на Устава на ООН и възстановяване на териториалната цялост на Украйна и световния ред;

Изтеглянето на руските войски и прекратяването на военните действия;

Връщане на справедливостта;

Противодействие на екоцида;

Избягване на ескалация;

Потвърждаване на края на войната.

„Не трябва да предлагате на Украйна компромиси със съвестта, суверенитета, територията и независимостта. Ние уважаваме правилата и сме хора на думата. Украйна винаги е била лидер в мироопазващите усилия и светът го е виждал. И ако Русия казва, че иска да прекрати тази война, нека го докаже с действия. На думите на Русия не може да се вярва и няма да има „Минск-3“, който Русия да наруши веднага след сключването му“, каза Зеленски.

Трябва да се отбележи, че по време на цялата си реч президентът на Украйна неколкократно се обърна към страните от Г-19 вместо от Г-20, давайки ясно да се разбере, че смята, че Русия трябва да бъде изключена от организацията. ОЩЕ: Г-19, а не Г-20: Зеленски предложи окончателно изключване на Руската федерация от Г-20.

Източник: actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *