Готвят областна аптечна карта в Кърджали

На 8 ноемвири в Областна администрация Кърджали се проведе заседание на комисията за изготвяне на Областна аптечна карта.

Присъстващи бяха представители от Регионална здравноосигурителна каса – Кърджали, Регионална фармацевтична колегия – Кърджали, Регионална колегия на българска асоциация на помощник фармацевтите – Кърджали, Сдружение за развитие на българското здравеопазване – Кърджали и представители на общините: Ардино, Джебел, Кирково, Момчилград, Кърджали, Черноочене и Крумовград.

На заседанието бяха обсъдени организационни въпроси във връзка с изготвянето на Областна аптечна карта. Проблемът с липсата на аптеки в по-малките населени места е сериозен, повечето от обектите са концентрирани в големите градове и хората имат неравен достъп до фармацевтични грижи.

Областната аптечна карта ще съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в открити аптеки на територията на областта.

Целта на Областната аптечна карта е да определи на териториален принцип потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти, отпускани в аптеките.

Комисията обсъди събраната до момента информация. Създаде се  работна група с членове представители на Регионална здравна инспекция – Кърджали, Регионална здравноосигурителна каса – Кърджали, Регионална фармацевтична колегия – Кърджали, общините Момчилград и Кърджали. Те ще обобщят събраната информация и ще попълнят приложенията към нея. и да се изготви. Изготвените документи следва да бъдат представени в срок до 22.11.2022 г. в деловодството на Областна администрация Кърджали.

Беше насрочено второ заседание на Областната комисия за приемане на изготвената Областна аптечна карта за 28.11.2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *