Путин потвърди края на частичната мобилизация

  • Анализатори посочват, че това се налага, защото от днес трябва да започне есенния набор за руската армия. Военните окръжия нямат капацитет за двете дейности

Руският президент Владимир Путин обяви края на частичната мобилизация, а в Украйна властите предупредиха населението, че проблемите с електрозахранването и водоснабдяването заради руския обстрел продължават.

Без да издава указ, руският президент Владимир Путин потвърди, че са прекратени всички дейности в рамките на частичната мобилизация, свързани с призоваване в армията на граждани от запаса.

Анализатори посочват, че това се налага, защото от днес трябва да започне есенния набор за руската армия. Военните окръжия нямат капацитет за двете дейности.

В същото време украинските власти предупредиха гражданите да се подготвят за дългосрочни прекъсвания на електрозахранването заради руските ракетни атаки.

„Правим всичко възможно да възстановим енерго и водоснабдяването“, обеща украинският президент Володимир Зеленски.

Около 40 от 50 руски крилати ракети са били прехванати от украинската противовъздушната отбрана. Останалите са поразили енергийни съоръжения в 10 украински области.

350 000 домакинства са останали без ток в Киев, а 80 процента от жителите на града нямат вода.

В традиционното си видеообръщение президентът заяви, че всяка следваща руска атака срещу цивилни цели в страната само прави международния консенсус за отговорността на Русия по-лесен и по-близо.

„Ще има отговор на бойното поле – до момента общите загуби в личния състав на руските окупатори е почти 72 000 души. Отговор ще има и в международните отношения. Пълната международна изолация на терористичната държава е само въпрос на време. Ще има отговор в областта на наказателната отговорност – всички, които са замесени в руския терор, всички, които са го организирали, извършили и оправдали, ще отговарят за това пред международния съд“, заяви Зеленски.

Вчера Международната агенция за атомна енергия е започнала инспекция на две места в Украйна за разследване на руските твърдения, че Украйна се подготвя да използва така наречената „мръсна бомба“. Разследването е по искане на Киев.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *