Отчаяние и паника сред украинците заради преместването в държавни бази

  • За втори път след началото на бежанската криза, започнала в края на февруари, украинските граждани ще бъдат извеждани от хотелите и премествани в държавни бази

Недоволни украинци и хотелиери протестираха в Слънчев бряг. Причината е решението на държавата за ново преместване на бежанците в почивни бази, този път без компромисна възможност да останат в хотелите при определени условия.

За втори път след началото на бежанската криза, започнала в края на февруари, украинските граждани ще бъдат извеждани от хотелите и премествани в държавни бази. В края на юни приключи първата програма за подпомагане на бежанците. Те бяха настанени и изхранвани при добри условия. Коалиционното правителство обаче реши, че те ще бъдат извозени от хотелите на морето и ще бъдат настанени в бази във вътрешността на страната. Настъпи хаус. Сега отново има притеснение, че решението е взето в последния момент.

Деси Николчева има хотел, в които са настанени украински граждани и недоумява защо е взето това решение.

„Има хора, които са хронично или онкоболни. Как те ще си сменят лекарите? На какъв принцип ще ги извозват? Хората са притеснени и плачат“

Руска Минчева също е собственик на хотел, в които са настанени бежанци. Тя обясни в предаването „Преди всички“ по БНР, че очаква да бъде даден някакъв толеранс.

„Някои от тях дойдоха скоро, избягали са от бомбардировки. Те чакат и питат дали ще им дадем храна и утре. Не виждам защо не се даде възможност на хотелиерите да преценят дали могат да продължат работа по програмата“.

Заместник –областният управител на Бургас – Пламен Янев обясни, че областната управа ще направи всичко необходимо.
„Трябва да първо да станат ясни базите, в които ще бъдат настанени и след това ще се създаде необходимата организация“

Украинците пък споделиха, че са притеснени и не искат да напуснат местата, където са настанени сега.

Има държавни и общински бази, които са подходящи за зимни условия, обясни Константин Ботев, който е държавен експерт в дирекция „Туристическа политика“ в Министерството на туризма и член на междуведомствената група, която взима решенията за украинските бежанци.

„В тях ще има храна, отопление и електричество. Те са в цялата страна. От 1 до 15 ноември е планирано преместването. Нямам информация за настаняване във фургони“.

Той не можа да даде отговор конкретно как ще бъде осигурена възможност за получаване на достъп до образование и лекарски грижи в новите места за настаняване, тъй като е от компетенцията на други ведомства.

Към момента остава в сила решението да се отпускат по 10 лева на ден на човек без изхранване и 15 лева с изхранване, поясни Ботев.

Средствата, които се отпускат от ЕС за бежанците, не отиват само за настаняване, а и за социално подпомагане, образование и интеграция, обясни той.

Всички хотели ще получат парите, които държавата им дължи за пребиваването на бежанци в тях, увери Ботев. Това би трябвало да стане до края на месеца, смята той.

Отношението към украинските граждани винаги е било хуманно, заяви Константин Ботев.

Източник: epicenter.bg

1 Отговор

  1. Тошко каза:

    Марш в дивашка украйна. Стига сме хранили тази напаст. Заради християнския тероризъм е тази инфлация и криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *