Министърът на отбраната: няма как България да даде на Украйна С-300 и тактически ракети

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обяви, че преди да се вземе решение за предоставяне на военна помощ на Украйна, трябва да се направи оценка на риска. Коментарът на Стоянов е по повод предложенията на ГЕРБ и „Демократична България“ България да изпрати военна помощ на Украйна.

„Тази оценка на риска трябва да бъде така направена, че да са ясни всички последствия, до които води едно подобно решение. (Предходното) 47-о Народно събрание направи такава оценка на риска и прие решение за оказване на военнотехническа помощ, което е различно от военна помощ“, отбеляза Стоянов и допълни, че сега 48-ото Народно събрание трябва да направи подобна оценка и да вземе решение, което смята за приемливо за страната и за Българската армия.

По думите му посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко е заявил, че страната му иска от България зенитно-ракетни комплекси и оперативно-тактически ракети, но според Стоянов нямало как армията да се лиши от подобно въоръжение.

„Ние нямаме излишно имущество, което да предоставим. Словакия изпрати своите С-300 на Украйна, но в момента нямат – скоро няма и да разполагат“, подчерта министърът и твърди, че ако България предостави оръжия и техника на Украйна, България няма да получи аналози от съюзниците си в НАТО.

Не е известно откъде Стоянов черпи информация, че Словакия не разполага със заместващи ПВО системи. Напротив – след като през април страната изпрати С-300 на Украйна, на нейно място САЩ, Германия и Нидерландия изпратиха зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът“. Словакия дари на Украйна и пет военни хеликоптера „Ми“ съветско производство, както и хиляди ракети за системите за залпов огън „Град“. „Ми“ своевременно бяха заменени в словашките въоръжени сили с хеликоптери UH-60M Black Hawk, произведени в САЩ.

В отговор на въпрос във връзка с вчерашни коментари от депутат от ГЕРБ, че България се възприема като слаб член на алианса, Стоянов увери, че България е лоялен член на НАТО, но служебната власт стриктно спазвала решението на предишния парламент за предоставянето само на военнотехническа помощ на Украйна.

Димитър Стоянов заяви, че има вероятност офертата за вторите осем изтребителя F-16 да поскъпне, ако Народното събрание не вземе решение до края на тази година. „Срокът на офертата е до 15 декември. Дотогава трябва да мине ратификация на международния договор. За да влезе в сила, трябва да бъде извършено и първото плащане, около 30 милиона. Това са стъпки, които трябва да бъдат предприети в спешен порядък от Народното събрание, и очаквам това да се случи“, добави той.

Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *