Украйна призова бежанците си да не се връщат у дома до пролетта

  • Енергийните системи на страната няма да издържат

Украинските бежанци не трябва да се връщат до пролетта, за да помогнат за облекчаването на натиска върху енергийната система, която остава крехка след вълната от руски атаки, призова правителството.

„Мрежите няма да се справят“, каза вицепремиерът Ирина Верешчук. „Виждате какво прави Русия. А ние трябва да преживеем зимата.“

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че руските въздушни удари са унищожили повече от една трета от енергийния сектор на страната.

Верешчук каза, че въпреки че би искала украинците да се върнат през пролетта, е важно да се въздържат от връщане засега, защото „ситуацията само ще се влоши“. „Ако е възможно, засега останете в чужбина“, добави тя.

Икономиката на Украйна пострада сериозно от началото на войната. Зеленски призова света за спешна помощ за покриване на очаквания бюджетен дефицит от 38 милиарда долара през следващата година.

Международният валутен фонд (МВФ) каза, че Украйна ще се нуждае от 3 милиарда долара всеки месец, за да оцелее през следващата година – и 5 милиарда долара, ако бомбардировките от Москва се засилят.

Заместник-кметът на западния град Лвов Сергий Кирал каза пред BBC в събота, че стратегията на Русия е да повреди критичната инфраструктура преди зимата и да пренесе войната в райони отвъд фронтовата линия.

Русия твърди, че е започнала да атакува енергийните мрежи на Украйна като отмъщение за нападение срещу мост, свързващ континентална Русия с окупирания Крим, въпреки че Киев не е казал, че стои зад атаката на моста.

Районите, обхванати от последните атаки, включват района на Черкаси, югоизточно от столицата Киев, и град Хмелницки, още на запад.

В петък Зеленски обвини Русия, че е поставила мини във водноелектрически язовир в района на Херсон в Южна Украйна, който е под контрола на силите на Москва.

Той каза, че ако водноелектрическата централа в Каховка бъде разрушена, стотици хиляди хора ще бъдат застрашени от наводнение. Русия отрече да е планирала да взриви язовира и каза, че Украйна е изстреляла ракети по него.

След руското нахлуване в Украйна през февруари агенцията на ООН за бежанците е регистрирала около 7,7 милиона бежанци от Украйна в цяла Европа, включително Русия, от население от около 44 милиона.

Източник: dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *