Стягат Празника на Смилянския фасул, предстои 20-тото юбилейно издание

Нов живот

За двадесети път родопското село Смилян ще почете традицията на отглеждането на емблематичната за селото земеделска култура – смилянският фасул.
Народно читалище „Проф.Асен Златарев“ е традиционният организатор.

Празникът ще бъде открит със залп на фасуленото топче и включва няколко традиционни конкурса: „Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на смилянски фасул” (на открито), Конкурс „Пано, изработено от Смилянски фасул“ (в зала 1 на Посетителски информационен център), Конкурс „Най-оригинално ястие от смилянски фасул“, в две категории – професионална кухня и за готвачи-любители.

За най-малките ще бъдат организирани „Игри на фасула“ и музикално-хумористична програма с участието на самодейните състави при читалището и гостуващи състави.
Разбира се, всички гости на празника ще могат да похапнат фасул-чорба, приготвена с продукти, дарени от от жителите на селото.

Традиционен поминък на смилянци е отглеждането и обработката на фасул, а особено прочути са с производството на едрия салатен фасул. Обработването му става ръчно, а наторяването става само с оборски тор /естествен, разбира се/. Местните наричат смилянския фасул – „фасульовица“, а данни за отглеждането му в района има от 250 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *