Гешев: Хакерската атака срещу Президентството и други правителствени страници идва от Русия

Хакерската атака срещу сайта на Президентството и срещу други правителствени страници идва от Руската федерация. Нейният зародиш е в град Магнитогорск – Челябинска област, обявиха главният прокурор Иван Гешев и директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг в събота.

Припомняме, че по-рано днес сайтовете на президента и на още няколко ведомства, както и на прокуратурата, станаха обект на масирана DDoS атака – тоест разпределен отказ на услуга.

БНТ съобщи, че става въпрос за руската хакерска група KILLNET.

ХАКЕРСКАТА АТАКА ИДВА ОТ МАГНИТОГОРСК

 „Да, атаката е от град Магнитогорск. Софийска градска прокуратура е възложила проверка, работи се с ГДБОП и ДАНС. Обект на атаката не е само институцията на Президентството, обект на атака е българската държава. И то българската държава като част от европейското семейство. Обект на тези хакерски атаки са множество министерства – на вътрешните работи, на правосъдието, на отбраната, Конституционният съд, прокуратурата“, заяви Иван Гешев.

„Това е сериозен проблем, той е очакван. Ние сме част от европейското семейство, ние защитаваме европейските ценности. Защитаваме съответни основни демократични ценности като правовата държава и върховенството на закона. Затова е нормално, след като сме ясно позиционирани по тази тема, да има последствия – това е част от тези последствия“, коментира Гешев атаката, идваща от Русия.

„Ние ще си свършим работата, за да защитим българския национален интерес, както и този на Европа и евроатлантическите ни партньори“, добави главният прокурор и каза, че ще получим съдействие от европейските партньори по този казус. „Това е криминален случай“, заяви той.

Сарафов от НСлС заяви, че хакерската атака е „срещу държавността“. Тя идва от „група хакери, базирани в Магнитогорск, Руската федерация“.

„По разпореждане на главния прокурор работата е възложена на ГДБОП, ДАНС и отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС. Благодарение на специализирания софтуер, с който разполагаме, проследихме атаката в нейния зародиш – Магнитогорск“, заяви той.

„Дали е едно лице хакер, дали е група хакери, дали е някоя държавна структура или ведомство, което иска да навреди на българската държава, това ще го установим в хода на разследването. Надявам се да установим конкретните лица, които стоят зад тази атака“, добави Сарафов.

От територията на Русия това не е първата хакерска атака срещу нашата държава – атаката срещу „Български пощи“ също беше оттам, припомни той.

„Аз съм главен прокурор, не очаквайте от мен подробности. Ще бъдете информирани в рамките на закона и в рамките на това, което няма да застраши българската национална сигурност“, заяви Иван Гешев.

ВЪРШИ ЛИ СИ РАБОТАТА МВР

„Ние сме прокурори, не политици. Ако някой твърди, че има замесени лица от съдебната система или МВР, скриването от компетентност, е в ръцете на МВР. Българската прокуратура не разкрива престъпления“, каза още той.

“Не ми е известно да сме били уведомени за извършено престъпление от магистрат или от полицай. Ясно е докъде се докарахме. Ясно е, че полицаи ескортират пияни и дрогирани шофьори, ясно е, че полицаи катастрофират челно, ясно е, че има бум на мигранти, ясно е, че нелегални мигранти убиват полицаи, ясно е, че няма разкрита сериозна група за разпространение на наркотици, ясно е, че има война по пътищата.

Не беше проблем, какво толкова, телефонните измами, доведохме ги до единици, сега пак са стотици. Това не е заради МВР, не обвинявам сегашния министър. Това е една негативна тенденция, която е резултат, последствие от това, което са прави срещу българската прокуратура“, подчерта Иван Гешев.

Той каза и, че болниците в Бургас, са препълнени с неустановени лица от чуждестранен произход, намирани от ловци и обикновени граждани по горите. Наред с това ескалирали и престъпленията, извършвани от глад.

КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА

„Във „Факултета“ трябваше да бъдат българските политици, не българският главен прокурор“, възмути се Гешев.

„Истината е следната – че някой трябва да направи нещо. По-добре ли е 1000-1500 човека да слязат в центъра на София. По-добре ли щеше да бъде? Аз не въздействам на разследването. По какъв начин? Не мога да забраня всеки да импровизира това, което казвам, както си прецени“, продължи той със случая от миналата седмица.

„Сроковете са упоменати в Закона на съдебната власт. Това ще прецени колегата наблюдаващ прокурор. Срокът на разследване е два месеца, той може да бъде удължен. Никой няма желание да тупа топката при тази ситуация“, върна се Гешев на случая с хакерския удар от днес.

Главният прокуро коментира и актуалните проблеми, свързани с цялата черна серия от тежки инциденти по пътищата, причинени от пияни и дрогирани шофьори. Той припомни, че прокуратурата още преди 2 години е направила своите предложения относно наказанията срещу такива нарушители, но това било заглушено от т.нар. съдебна реформа. Вместо това било закрито спецправосъдието.

КОГА ЩЕ СИ ТРЪГНЕ ГЕШЕВ

„Това е белег на политичсеска немощ“, подчерта той, коментирайки слуховете, че оставката му е ключът за нов редовен кабинет.

Проблемът е кой ще си сложат тези хора за главен прокурор, а не Гешев, изтъкна той. И допълни, че той е от македонския край и ще си тръгне тогава, когато му свърши мандата.

„Каква е причината да си тръгна? Защото подгонихме най-богатите олигарси ли? Защото решихме проблема с телефонните измами? Затова ли трябва да си тръгна? Кажете ми причината! Да ви питам нещо, вие сте медии, независими медии.

Какво ще се случи, аз попитах високопоставени немски магистрати, какво ще се случи при вас, ако някой влезе в джипа на подсъдим в един съд, пред парламента, след като благодарение на собствената си инициатива е закрил този съд, какво ще се случи? Те не можаха да разберат въпроса. Те казаха, че това е невъзможно“, коментира главният прокурор.

Източник: Епицентър

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *