Путин прекрати мобилизацията и намекна за връзка между взривения мост и износа на зърно от Украйна

Владимир Путин заяви, че частичната мобилизация на руснаците, подлежащи на военна служба, ще приключи до две седмици, пишат Ройтерс и РИА Новости, цитира Нова.тв

По думите на държавния глава вече са мобилизирани 222 000 души от планираните 300 000.

Руският президент добави, че няма нужда от нови масирани удари по Украйна и че Русия не се стреми да унищожи страната на пресконференция в Казахстан.

„Ние не си поставяме задачата да унищожим Украйна. Не, разбира се, че не“, допълни той.

Путин също така повтори позицията на Кремъл, че Русия е готова да проведе преговори, но заяви, че те ще изискват международно посредничество, ако Украйна желае да участва.

Според президента на Русия „повечето набелязани цели в Украйна са били поразени“.

Той отговори с „не“ на въпроса дали изпитва съжаления за конфликта в Украйна. Според него Русия прави това, което е правилно и няма за цел да унищожи Украйна.

В своето изказване той заяви още, че всеки пряк сблъсък на войски на НАТО с Русия ще доведе до „глобална катастрофа”.

Германия прави грешка, като дава приоритет на принадлежността си към НАТО над националните си интереси, заяви още Путин. Той отбеляза, че Берлин все още не е взел решение за единствената неповредена тръба от „Северен поток-2“, през която според него Русия може да доставя газ на Германия. Подобно решение обаче не е работа на Русия, подчерта Путин.

Не виждам необходимост от преговори с президента на САЩ Джо Байдън, заяви още руският президент и уточни, че не е взел още решение дали ще посети срещата на високо равнище на Г-20 в Бали, насрочена за следващия месец. „Трябва да питате него дали е готов да води подобни преговори с мен, или не“, отбеляза Путин. Според него случващото се в Украйна не е повлияло на форматите на взаимодействие между Русия и нейните партньори от ОНД.

Руският президент направи пред журналистите и поредица подмятания и внушения, сред които намекна и за връзка между сделката за износ на украинско зърно и експлозията на Кримския мост.

Функционирането на хуманитарните коридори в Черно море може да бъде поставено под въпрос, ако се окаже, че експлозивите, използвани за взривяването на Кримския мост, са били доставени през тях, каза той на пресконференция в Астана. След което веднага допълни, че все още не е установено дали това е станало с помощта на кораби зърновози или не: „Не знаем дали експлозивите са изпратени от Одеса с помощта на камиони със зърно. Ако коридорите за доставка на зърно за най-бедните страни (…) се използват за извършване на терористични атаки, това ще постави под въпрос функционирането на коридорите. Но засега нямаме такива данни.“

На 8 октомври камион се взриви на Кримския мост (според официалната версия) и четирима души са загинали, две коли са паднали в морето и цистерни от преминаващ товарен влак се запалиха.

Руският президент посочи украинските специални служби като поръчители, организатори и извършители на експлозията.

На пресконференцията Путин даде и поредното ново обяснение защо руската армия нахлу от юг в Украйна – за да пуснат водата за Крим:

„2.5 милиона души живеят в Крим, [украинските власти] взеха и спряха водата. Войските трябваше да влязат и да отворят крановете за водата към Крим. Ето един пример за логиката на нашите действия. Ако не бяха направили това, нямаше да има други. [Кримският] мост беше взривен, сега трябва да помислим десет пъти и за осигуряване на комуникация с Крим през територията [на Херсонска и Запорожка област, ДНР и ЛНР]. Колко важно е това за Руската федерация?“

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *