Запорожката АЕЦ отново е свързана с украинската електрическа мрежа

Запорожката атомна електроцентрала отново получава електричество директно от националната мрежа, след като инженери поправиха един от четирите основни външни електропровода, съобщи Международната агенция за атомна енергия МААЕ.

Електрическият далекопровод бе повреден при боевете между украинските и руските въоръжени сили.

„Поправеният 750-киловолтов електропровод сега снабдява най-голямата атомна електроцентрала в Европа (чийто последен функциониращ реактор бе спрян на 11 септември) с необходимото електричество за охлаждане на реакторите и други важни функции за безопасност“, допълни агенцията.

В началото на седмицата Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която води консултации с Киев и Москва за установяването на зона за безопасност около украинската Запорожка АЕЦ, съобщи за положителни сигнали.

В доклад, публикуван миналата седмица малко след мисията си на терен, МААЕ препоръча създаването на защитна зона на обекта.

Разположена в Южна Украйна и окупирана от 4 март от руските сили, атомната централа, най-голямата в Европа, беше бомбардирана на няколко пъти през последните седмици, като Москва и Киев се обвиняваха взаимно за тези удари.

Тази ситуация събуди опасения на голяма ядрена катастрофа, подобна на тази в Чернобил през 1986 г.

Киев от своя страна иска създаването на демилитаризирана зона, но Гроси призова „нещата да бъдат прости“.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *