6 месеца от войната: У нас са останали над 85 000 украинци

От началото на конфликта в Украйна България е приела над половин милион бежанци и е предоставила временна закрила на около 124 000 украински бежанци, близо 92% от които са жени и деца. Toва показват последните данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) от 5 август.

Към тази дата в страната остават около 85 000 украински бежанци. На този фон през първата половина на 2022 г. в България се наблюдава увеличение на броя на молбите за убежище, подадени от лица, които не са от Украйна.

В Държавната агенция за бежанците (ДАБ) 8840 лица са подали молба за международна закрила, което представлява увеличение от 288% в сравнение със същия период на 2021 г., когато молбите са били 2277. Повечето от потърсилите закрила Афганистан, Сирия и Северна Африка.

През юли ВКБООН наблюдава увеличение на броя на пристигащите украинци у нас, предимно през Румъния, като средно на ден те са между 3000-4000 души. На този фон обаче ежедневно броят на украинците, пристигащи от Румъния, е почти равен на броя на украинците, които напускат България.

Очаква се движението на бежанци към България през Румъния, и особено на украинци от български произход – бесарабските българи, да се увеличи още повече, ако има ескалация на военните действия, пише в новия доклад на ВКБООН.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *