В читалище „Обединение 1913“ стартира безплатна детска работилница

Нов живот

  • Ще изработват кукли с народни носии и традиционни маски
  • Работилницата е създадена по проект „Традициите ни обединяват“ и приема деца от Кърджали и региона

Детската школа за изработване на кукли и традиционни маски към НЧ „Обединение 1913“ вече отвори врати.

В нея децата се учат да изработват кукли с носии от шестте основни фолклорни области на България, както и с ромски, турски и норвежки традиционни облекла, като използват главно рециклирани материали.

„Идеята на работилницата, както и на целия проект, е да представи древните ни традиции и култура по интересен за младите хора начин. Затова тук децата имат възможност буквално да видят и пипнат материала, който изучават в училище, да научат повече за цветовете и символите, които са толкова важни за традиционните костюми на всички етноси. И не на последно място – да придобият културата да дават нов живот на старите вещи и материали. За мен е удоволствие да работя с децата под такава интересна форма!“ казва Албена Попова, която води работилниците.

Инициативата е част от мащабния проект „Традициите ни обединяват“, който предвижда още пътуващ танцово-музикален спектакъл и пътуваща изложба на куклите и маските, създадени от децата в работилниците, които ще посетят Черноочене, Момчилград, Джебел, Кирково, Мост, Свиленград, Крумовград, Момчиловци, Куртово Конаре и Кърджали.

По проекта вече се проведе обучение на тема „Привличане на публики и организиране на културно събитие”, в което участваха 50 представители на читалища от Южен централен планов район.

Спектакълът „Традициите ни обединяват“, чийто хореограф е Огнян Камишев, ще покаже красотата на музиката и танците на шестте основни фолклорни области в България, съчетана с най-ценното от фолколора на различните етноси у нас (турския, ромския и други), както и на партньорите на проекта от Норвегия. Предстои първото му представление на 10 септември като част от програмата на „Куртово Конаре Фест“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *