Путин: Бойният флот на Русия скоро ще получи свръхмодерните хиперзвукови ракети „Циркон“

Президентът Владимир Путин заяви, че в близките месеци руските военноморски сили ще получат нови хиперзвукови крилати ракети „Циркон“ и че това къде ще бъдат разположени те, ще зависи от руските интереси, предадоха Ройтерс и БТА.

В реч в бившата имперска столица Санкт Петербург по случай Деня на военноморските сили, който се отбелязва днес в Русия, Путин направи възхвала на цар Петър Велики за това, че е превърнал Русия във велика морска сила. В словото си руският президент не спомена директно Украйна.

Но стопанинът на Кремъл обяви, че е подписал нова военноморска доктрина, подробности за която не бяха разкрити, и похвали хиперзвуковите крилати ракети „Циркон“ като единствени по рода си в целия свят.

„Доставката на тези ракети за руските въоръжени сили ще започне в близките месеци“, каза Путин. „Фрегатата „Адмирал Горшков“ първа ще застъпи на бойно дежурство с това страховито оръжие на борда.“

„Ключовото тук е способността, която ще придобият руските ВМС. Те ще могат да отговорят светкавично на всеки, който реши да посегне на нашия суверенитет и свобода.“

Хиперзвуковите оръжия могат да летят със скорост девет пъти по-голяма от тази на звука, а през последната година Русия извърши пробни изстрелвания на „Циркон“ от военни кораби и подводници.

Преди тържествения военно-морски парада Пути подписа укази за новата морска доктрина на РФ и за утвърждаване на устава на ВМФ. Церемонияте се състоя в Държавния музей за историята на Санкт Петербург в Петропавловската крепост.

На борда на катера „Раптор“ Путин, заедно с министъра на отбраната Сергея Шойгу и командващия ВМФ Николай Евменов приветства екипажите на линейния кораб „Полтава“, малкия линеен кораб „Великий Устюг“, корветата „Меркурий“, фрегатата „Адмирал Горшков“ и голямата дизел-електрическа подводница „Санкт-Петербург“.

По-рано президентът обиколи с катер парадната линия на бойните кораби в акваторията на Финския залив и на Кронщадския рейд, като поздрави екипажите с Деня на ВМФ.

В главния парад участваха над 40 бойни кораба, катери и подводници, както и 42 самолета и вертолета и над 3500 военнослужещи.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *