Германия изпраща на Украйна танкове, които „строят“ мостове

Германският министър на отбраната е решил да изпрати на Украйна 16 танка „Бибер“, които пренасят метални конструкции, служещи за мостове, съобщи в. „Гардиън“, като цитира изявление на министерството.

„Танковете „Бибер“ ще позволят на украинските войски да прекосяват водни прегради или препятствия в боевете“, се казва в изявлението. „Доставката на първите шест системи ще се състои тази година, започвайки през есента. Още десет системи ще последват догодина.“

Танковете „Бибер“ са бронирани машини за логистична подкрепа, които, вместо с оръдие, са снабдени със система за поставяне на мостове. Мостовете могат да бъдат разполагани, за да помогнат на войските да прекосяват водоеми, ровове или други препятствия на бойното поле, предаде БТА.

Тази седмица Киев потвърди, че Германия е доставила на Украйна първите три от 15 самоходни противовъздушни оръдия Gepard, както и три реактивни системи за залпов огън Mars II и три бронирани гаубици PzH, в допълнение към седемте доставени през юни. Междувременно Берлин даде зелена светлина на производителя на PzH 2000 Krauss-Maffei Wegmann да предостави на Киев още 100 от системите на обща стойност 1,7 млрд. евро.

Междувременно Северна Македония планира да дари неопределен брой танкове от съветската епоха на Украйна, тъй като се стреми да модернизира собствената си армия, за да отговаря на стандартите на НАТО, каза нейното министерство на отбраната в петък, предаде „Ройтерс“. Министерството на отбраната не уточни броя на танковете, но каза, че те принадлежат към така нареченото трето поколение основни бойни танкове от 70-те и 80-те години на миналия век, които имат композитна броня и компютърно стабилизирани системи за управление на стрелбата. По официални данни страната разполага в момента с 31 танка Т-72А съветско производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *