Медведев вече направи подобно изявление през юни. Коментирайки новината, че Киев иска да получи втечнен природен газ от САЩ с плащане на доставката след две години, политикът написа: „А кой е казал, че дотогава Украйна ще я има на картата?“.

Днес Медведев публикува в канала си в Telegram 11 тези за това, за какво не е виновна Руската федерация.

Според бившия президент Русия не е виновна за това че:

1. Европейските глупчовци бяха цинично измамени от американците, като ги принудиха да поемат най-болезнените последици от санкционния удар върху населението на ЕС.

2. Тази зима обикновените европейци ще мръзнат здравата в домовете си.

3. В Европа и САЩ инфлацията на хранителните продукти е най-висока от десетилетия насам.

4. Компаниите от ЕС и САЩ са загубили милиарди долари от инвестиции в Русия.

5. Американците са избрали за свой президент един странен дядо с деменция, който, забравяйки за отговорностите си, обича друга страна много повече от своята.

6. Градските луди, наричащи себе си лидери на ЕС, окончателно са загубили връзка с реалността и принуждават горките украинци да жертват живота си, за да се присъединят към ЕС.

7. Многобройни политически мошеници манипулират темата за възстановяването на държавността на Украйна в нейните бивши граници в очакване на нови военни поръчки и разграбването на паричните потоци, предназначени за киевския режим.

8. НАТО, противно на логиката и здравия разум, продължава да се приближава към границите на Русия, създавайки реална заплаха от глобален конфликт и смъртта на голяма част от човечеството.

9. След преврата от 2014 г. Украйна загуби държавната си независимост и попадна под прекия контрол на колективния Запад, като вярваше, че НАТО ще гарантира нейната сигурност.

10. В резултат на всичко това Украйна може да загуби остатъците от държавния си суверенитет и да изчезне от картата на света.

11. Украинските престъпници със сигурност ще бъдат съдени за злодеянията, извършени срещу народа на Украйна и Русия.