САЩ затвориха посолството си в Киев и консулството в Одеса

Посолството на САЩ в Киев и консулството в Одеса временно са затворени, съобщават руски и беларуски медии, като се позовават на очевидци.

На 14 юли посолството на САЩ в Киев публикува на сайта си призив към всички американски граждани, намиращи се в Украйна, да напуснат територията на страната.

Дипломатическата мисия предупреждава тези, които са в Украйна, да избягват местата със струпвания на хора и масови мероприятия „в която и да е точка на Украйна, включително западните региони“.

В съобщението се дават примери на американците какво да правят, в случай че попаднат в зони на бойни действия или бомбардировки. От мисията съветват своите граждани да носят документите си със себе си и да следят постоянно сайта на Държавния департамент за актуални съвети за пътуване.

Според посолството ситуацията в Украйна е крайно нестабилна и може във всеки момент „рязко и внезапно да се влоши“.

Припомняме, че миналата седмица САЩ доставиха на Украйна осем далекобойни ракетни системи за залпов огън HIMARS и планират да пратят още четири в скоро време. Далекобойни оръдия и системи изпратиха също така Великобритания и Германия.

След доставката на първите HIMARS съветникът на украинския президент Олексий Арестович заяви, че Украйна може да атакува Кримския мост, „веднага след като се появи първата техническа възможност“.

На думите му реагира бившият президент и премиер на РФ Дмитрий Медведев: „Ако това се случи, последиците ще са очевидни: Те веднага ще бъдат изправени пред Деня на страшния съд.“

„За тях ще бъде много трудно да се скрият“, закани се заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *