Путин предупреди за огледален отговор на разполагането на бази на НАТО във Финландия и Швеция

В отговор на репликата на британския премиер Борис Джонсън, че ако руският президент Владимир Путин беше жена, нямаше да започне „безумната мачовска“ война в Украйна, руският президент припомни действията на Маргарет Тачър, която заемаше този пост от 1979 до 1990 г., в ситуацията с Фолклендските острови, съобщава ТАСС.

„Няма да кажа сега „ако беше.” В тази връзка искам само да припомня събитията от най-новата история, когато Маргарет Тачър реши да започне военни действия срещу Аржентина за Фолкландските острови. Ето, една жена реши да започне военни действия“, каза Путин, отговаряйки на въпросите на журналистите в сряда след посещението си в Туркменистан.

Владимир Путин е сигурен, че Западът се е опитал да превърне Украйна в плацдарм, за да влоши позицията на Русия. „Започнаха да превръщат Украйна в „анти-Русия“, плацдарм, за да се опитат да разтърсят по някакъв начин самата Русия, започнаха да се борят с руската култура, с руския език, започнаха да преследват хора, които чувстваха, че са част от руския свят“, заяви руският президент на пресконференция след  срещата на високо равнище в Каспийско море, съобщава ТАСС.

Русия не е разтревожена от възможното влизане на Финландия и Швеция в НАТО, но ще отговори огледално на разполагането на военна инфраструктура на Алианса в тези страни, каза още руският президент. „Няма нищо, което би могло да ни тревожи от гледна точка на членството на Финландия и Швеция в НАТО. Ако искат, моля. Само че те трябва ясно да разберат, че преди не е имало заплахи за тях, а сега, ако там са разположени военни контингенти и инфраструктура, ще трябва да реагираме огледално и да създадем същите заплахи за териториите, от които се създават заплахите към нас“, каза руският президент, отговаряйки на въпроси на журналисти.

Източник: Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *