CNN: Белият дом се съмнява, че Украйна ще успее да си върне изгубените територии

Както отбелязва американският телевизионен канал, позовавайки се на свои източници, „такава“ песимистична оценка „не означава, че Вашингтон възнамерява да окаже натиск върху Киев да направи териториални отстъпки“, съобщава ТАСС.

Служителите на Белия дом са все по-малко уверени, че Украйна ще успее да върне териториите, които руските военни са поели под свой контрол от началото на конфликта. Това съобщи CNN във вторник, позовавайки се на неназовани американски служители.

Според американския телевизионен канал съветниците на президента на САЩ Джо Байдън са започнали да обсъждат дали украинският президент Владимир Зеленски не трябва да промени отношението си към това, което може да се нарече победа на Киев и да се съгласи с възможността за намаляване на територията на страната. Подобна „песимистична оценка“ обаче не означава, както подчерват източниците, че Вашингтон възнамерява да окаже натиск върху Киев да направи териториални отстъпки.

В американската администрация не всички се отнасят с безпокойство към перспективите на Украйна, отбелязва каналът. Например помощникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан активно комуникира с украински колеги. Миналата седмица той „разговаря“ с часове по телефона, обсъждайки с главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужни и с ръководителя на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили усилията на Украйна да „превземане“ на изгубените територии.

„Дали Украйна ще успее да си върне тези територии зависи до голяма степен, ако не и изцяло, от това как ги подкрепяме“, каза пред телевизионния канал неназован помощник на един от американските конгресмени. Той добави, че Украйна е поискала най-малко 48 реактивни системи за залпове от САЩ, но към днешна дата Министерството на отбраната на САЩ е обещало да предостави на Киев само осем такива системи.

От своя страна говорител на Пентагона и източници на телевизионен канал посочиха, че Украйна едва ли ще може да задейства достатъчно сили, за да върне изгубените територии на бойното поле, добавя ТАСС.

Източник: Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *