Русия ще използва ядрено оръжие, ако НАТО нападне тази територия

Военният анализатор от Института на страните от ОНД Владимир Евсеев в интервю за Ukraina.ru оцени възможността Русия да използва ядрени оръжия, ако НАТО премине определена „червена линия“ със своите провокации. Според него властите на страната могат да вземат решение за ядрен удар при наличие на потенциална заплаха или опит за превземане на Калининградска област от страните от НАТО.

„Не изключвам в един момент Полша да влоши ситуацията на границата с Калининградска област. Но трябва да се разбере, че ако Русия има и най-малкото съмнение, че Калининград ще бъде превзет от страните от НАТО, тогава Русия ще използва ядрени оръжия и ще създаде сухопътен коридор през територията на Литва. Ако Западът е готов за това, нека влоши ситуацията“, заяви военният експерт.

Експертът добави, че важен фактор е колко успешно Руската федерация ще проведе специална военна операция в Украйна. В случай, че се окаже ефективен, Алиансът ще има по-малко желание да започне военна конфронтация с Москва, заключи Евсеев.

В същото време Киев се оплака от липсата на западно оръжие, получено от НАТО, за да могат въоръжените сили на Украйна да започнат контраофанзива. Според депутата от Върховната Рада Фьодор Вениславски Украйна ще изпитва недостиг на оръжия дори след като обещаните от европейците реактивни системи за залпов изстрел и бронирана техника пристигнат в страната. И дори когато доставката приключи, оръжията скоро няма да бъдат на фронтовата линия, отбеляза той, предаде Лента.ру.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *