Какво е известно за ударите на украинските въоръжени сили по съоръженията на „Черноморнафтогаз“

Най-малко петима души бяха ранени при удара на украинските въоръжени сили (ВСУ) по сондажните платформи на „Черноморнефтегаз“ на 20 юни северно от Крим. Седем души остават в неизвестност и издирването им продължава.

Въздействието върху една от платформите е било най-осезаемо. По предварителна информация по останалите няма щети.

ТАСС събра основните факти за инцидента.

Какво се случи

*Украинските въоръжени сили нанесоха удари по три сондажни платформи на „Черноморнафтогаз“, първият от които в 08:37 ч. московско време.

Най-сериозният удар е на един от няколкото перона, където има 12 души. Петима от тях вече са спасени, а останалите все още са в неизвестност.

*Двама от пострадалите са с изгаряния, а един има рани от шрапнел. Те са транспортирани до брега с хеликоптери, а първите ранени вече са в болници в Крим.

По предварителна информация на другите места няма пострадали или загинали.

По време на удара в сондажните платформи на „Черноморнафтохаз“ са се намирали общо 109 души, от които 21 са били евакуирани.

Как реагират властите?

*В момента се провежда спасителна операция, подкрепена от руското министерство на отбраната. Разгръщат се патрулни лодки и авиация.

*Крим очаква нови провокации от страна на Украйна и започна да засилва защитата на важни обекти.

*Според ръководителя на Крим Сергей Аксьонов републиката е защитена от достатъчен брой съоръжения за противовъздушна отбрана, покрита е цялата сухопътна част на Крим, както и Кримският мост.

*Властите уверяват почиващите в Крим, че няма от какво да се страхуват.

*Не съществуват и рискове за доставките на газ в региона.

Къде са разположени платформите?

*Засегнатите сондажни платформи на компанията Chornomornaftohaz са разположени северно от Кримския полуостров, близо до Одеса. Производството там вече е преустановено, но находището не е унищожено.

*Според кримския сенатор Олга Ковитиди ударът е могъл да предизвика техногенна катастрофа, която да засегне Одеса, намираща се на 71 км.

*„Черноморнафтогаз“ принадлежи на Република Крим и експлоатира находища в шелфа на Черно море и Азовско море, както и в сухоземната част на Кримския полуостров.

Източник: ТАСС, Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *