Берлин ще прати обещаните три реактивни системи за залпов огън на Украйна през юли или август

Трите реактивни системи за залпов огън, които Германия обеща да предостави на Киев, могат да бъдат доставени през юли или август, след като украинските военни бъдат обучени да използват оръжията. Това заяви германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт пред журналисти, цитирана от Ройтерс и БТА.

Изказването ѝ бе направено преди началото на днешния втори ден от консултациите между министри на отбраната на страни от НАТО и съюзниците на пакта в Брюксел.

Междувременно Белгия започва да изпитва недостиг на въоръжение, което да изпраща в помощ на Украйна. Това съобщи белгийският военен министър Людивин Дедондер, цитирана от местни медии.

Тя допълни, че на започналата снощи двудневна среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел нейната страна няма да бъде в състояние да обяви нова мащабна помощ за Киев. По нейните думи белгийските власти са във връзка с националните оръжейни производители, за да се установи какви изделия държат на склад.

От първите дни на войната, предприета от Русия срещу Украйна, Белгия осигури на украинската войска 5000 пушки, чието бракуване предстоеше, 200 гранатомета, 3800 тона гориво, средства за нощно виждане и за лична защита. От Белгия за Украйна бяха изнесени също бракувани гаубици M109, преминали пълен ремонт.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *