Чепеларе празнува днес двоен празник! Спазва вековни традиции!

В Деня на българската просвета и култура е празникът на Чепеларе и тържествената манифестация, събитие уникално по рода си и със стогодишна традиция.

Празничното шествие започва от 11 часа и в него се включват всички образователни и културни институции от града и общината, също и випускници. „Това е традиция, която вече над 100 години се спазва, без прекъсване, дори и когато манифестациите бяха забранени, местните жители съумяха да съхранят и запазят този акт на признание към будителите и тези, които са просветили. Тук задължително всички випускници завършили гимназия „Васил Дечев“ се събират през пет години и манифестират заедно с всички и така пазят жива традицията, която всички очакват с трепет“, каза Адриана Иванова, секретар на читалище „Родопска искра“ в Чепеларе.

С приветствие на кмета на Община Чепеларе Боран Хаджиев в 12 часа започва награждаването на заслужили учители, ученици, културни деятели и „Спортист на годината“ – гордостта на нашия европейски град на спорта – Радо Янков.

Празникът след това продължава с изпълнения на оркестър „Кумановски Тамбураши“ и Нино Величковски – гр. Куманово, република Северна Македония и народната певица Росица Пейчева. Вечерта от сцената на площад „Олимпийски“ тържествено ще бъдат изпратени абитуриентите, а след това веселието ще продължи с изпълнения на оркестър „Канарите“ и  за финал – тържествена заря, съобщи Анелия Пискова от управата на родопския град.

Чепеларе отбелязва с богата програма дни наред празниците на града. Едно от вълнуващите събития за всички е факелното шествие на 23-ти срещу 24-ти май, което също се провежда от 19 век. „Описано е от нашия летописец Никола Михайлов в „Миналото на Чепеларе“ как се е провеждало в началото. Тогава шествието е тръгвало от трикласното училище, днешното СУ „Васил Дечев“ и  са отивали на паметника, т. нар. Малката Шипка и като се връщали в училище са получавали почерпка по едно бонбонче“, разказва Иванова.

В Чепеларе днес манифестират младежи, заедно с беловласите глави от випуски преди 30 – 40 години. „За това уникално събитие се събират хората от цялата страна и от чужбина. Всички се вълнуват все едно отново имат абитуриентска вечер. Учителите са издигнати на специална сцена, другаде няма такава традиция“, гордеят се местните.

Източник: smolyanpress.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *