Ученици и доброволци от Черноочене на „Ти“ с природата

Исмет ИСМАИЛ

В навечерието на 22 април – Международния ден на Земята, учениците от Средно училище „Христо Смирненски“ в Черноочене отправиха послания да пазим природата и да се грижим за нея.

Възпитаниците от 10-ти клас подготвиха презентация и слушаха беседа. Гости им бяха експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково. И така целят да привлекат вниманието към проблемите, свързани с опазването на околната среда. Те подчертаха, че е много важно човек да се върне към природата…

Членовете на Клуб „Щастливи с нас“ на Български младежки червен кръст към Средно училище “Христо Смирненски“ в село Черноочене с координатор Неврие Реджеб се включиха в кампания на БМЧК по повод 22 април – Деня на Земята.

Край пространството „Слънчо кът“ в двора на училището, заедно с ръководството на средното училище, ученици, учители, представители на общинската организация на БЧК-Черноочене посадиха дръвче от вида бор.

Възпитаниците от началните класове на училището с интерес наблюдаваха инициативата и надградиха знанията си за опазване на околната среда и важността да посадиш дървета.

От училищното ръководство на СУ „Христо Смирненски“ в село Черноочене благодариха на организаторите на инициативата, като отбелязаха, че то обогатява и тяхното отбелязване на Деня на земята.

Дървото скрива в себе си много символики за младите. То показва, че ако не се предадеш на вятъра, ще получиш силни корени. След всяка изминала година ще стават по-големи и здрави. Смисъла на успеха е да се научите да имате търпение. Една китайска поговорка казва: “Най-доброто време за засаждане на дърво беше преди 20 години. Второто най-добро време е сега.”

Младите червенокръстци раздадоха и 10 образователни пакета на съучениците си от начален етап.

22 април Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света. За първи път се отбелязва на 22 април 1970 г., като от 1990 г. е обявен за международен празник. България е една от първите страни, присъединили се към празнуването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, както и съхраняване на живота на планетата.

През 1992 г. над 30 хиляди деца от България се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *