/> Българската армия не е посягала на турското население | Нов живот

Българската армия не е посягала на турското население

Академик Георги Марков е директор на Института по история към БАН от 1993 г. Академик е от 2008 г. Занимава се със съвременна история на България и Балканите и международните отношения и външната политика през 20 век.

Георги Марков беше научен ръководител на Международната научна конференция100 години Балканска война и освобождението на Кърджали“.

- Имат ли основания някои твърдения за действия против турското население на командваните от генерал Васил Делов войски в Кърджали?

- Боевете за Кърджали се водят северно от града. Той е напуснат от корпуса на Явер паша и не е пострадал от военни действия. Сега се говори за хиляди избити и десетки хиляди прогонени в книги, внесени от Турция, които се разпространяват в Родопите. Има опожарени села по време на войната, има и доказателства кой го прави. При отстъплението си османската армия прилага тактиката на опожарената земя, за да не може да се възползва настъпващата българска армия от храни и добитък. Опожаряват цели села в Източните Родопи, а също складове с храни и боеприпаси. Създават психоза сред турското население, че гяурите идват и ще ги изколят. И тръгват да бягат с корпуса на Явер паша. Но повечето се връщат. Очевидно не ги е било страх, защото е нямало причина.

Ръководих две конференции, посветени на 100-годишнината от Балканската война във Велинград и Ракитово на 5 и 6 октомври. Открихме паметник на генерал Ковачев в Ракитово, имаше заря. Интересът там беше много голям, защото има участници във войската от местните българи мюсюлмани. Имало е мобилизирани в турската войска, които са дезертирали и са се присъединили към българската.

Това го казвам, защото прекалено в турската историография се втренчват в опожарените от Македоно-одринското опълчение българо-мохамедански села в Тъмръшко. Голямото село Тъмръш не съществува, било е опожарено. Но там е имало турски гарнизон, водила се е битка. Освен това да не забравяме, че Ахмед ага Тъмръшлията е клал в Перущица, както Ахмед ага Барутанлията – в Батак. И опожаряването на тези села е извършено от четите, не от армията. Не е държавна политика.

Преди 4 години, когато стана скандалът около „мита Батак“ заради проекта на една изкуствоведка от Берлин, връх на цинизма беше коментарът й, че избитите не били 3 000 души, а 1 600, малко били! Тогава имаше отзив в съседна Турция в смисъл – какво общо има Османската империя – българи мюсюлмани клали българи християни. Има общо, разбира се. Ислямизацията е била държавна политика в империята. Българите мюсюлмани са жертва на Османската империя като братята си християни.

От време на време се намира някой да бърка в тези рани, най-често с политически цели. Урокът от разпадането на бивша Югославия трябва да се помни. Тито създаде две нации – македонска и мюсюлманска. Войната в Босна беше братоубийство – сърби християни срещу сърби мюсюлмани. И сега там едните се представят като мюсюлмани, другите – хървати, третите – сърби, а говорят един език – сръбски, само религията им е различна.

- Разделението между българи християни и българи мюсюлмани напоследък май се задълбочава?

- Трябва да променим обидното си отношение към българите мюсюлмани. Познаваме Родопите до спа-хотелите във Велинград и ски пистите на Пампорово. А има много читави хора. Българите мюсюлмани имат много чист и запазен български език. В Якуруда, където и по време на Османската империя не е имало турци, на преброяването 3000 души са се писали турци, нищо, че не знаят езика. Питам наскоро имама там защо така. Какво лошо има да са турци, ми отговаря той. Няма лошо, но не сте, езика не знаете даже. А той – забравили сме го!

Това положение не е от сега, от началото на века е. В Родопите българите мюсюлмани се наричат ахряни от Ахрида. А в Тетевенско ги наричат помаци. Там има двайсетина села. Алексей Петров е оттам. През 1914 г. за преброяването тогавашният министър-председател Васил Радославов решава, че всички ще ги пишат помаци. Той е от Ловеч. И като един истински български политик, за да спечели изборите при подписването на Цариградския договор, поема задължението пред Високата порта да ги върне към правата вяра. Преди това доста са си сменили имената и са приели православието.

Това са много препатили хора. Както и християните.

В Гюмюрджинско Радославов прави споразумение с младотурското правителство. След това сме съюзници и в Първата световна война, заради което пропускаме обезщетенията по Цариградския договор за имотите на бежанците, които са прогонени от Източна Тракия. А спрямо тях е извършен истински геноцид. От 300 хил. души 60 хил. са избити – страшно клане! Това е етническо прочистване, а не възродителният процес според декларацията, която прие българският парламент. Българските политици дадоха възможност Ердоган да отвори техните тефтери. Каза, чакайте, и ние имаме бежанци, какви обезщетения! Това го направи българският парламент от глупост.

Политиците ни гледат конюнктурните цели, не знаят и не се интересуват от история.

- Историята ли е проблемът на нашите политици?

- Политиката им е всекидневна. Нямат виждане за бъдещето, не мислят стратегически напред. Много обичат да цитират Чърчил, но той казва: Политици са тези, които мислят до един мандат, а държавници – които мислят за поколенията.

Другият голям проблем на българските управници още от Освобождението е сателитният синдром. Все търсят сила покровителка, Голям брат – Царска Русия, Съветска Русия, Кайзерова Германия, Третия райх. Те всички си отидоха, но завлякоха и нас в серия катастрофи. И сега си имаме новия Голям брат отвъд Океана.

Ние сме в Европейския съюз, трябва да следваме европейската политика. Когато започна войната в Ирак, Германия и Франция не изпратиха войски, а ние – веднага!

- Но упрекнахте и Европа, чеекспериментирана Балканите.

- От 10 години ислямистите в Турция с помощта на евробюрократите от Европарламента постепенно унищожиха последната опора на светската държава – армията и генералите. Натикаха в затворите 250 генерали. Генерал Еврен на 93 години го съдят за преврат от 1980 г. Това стана заради призива на еврочиновниците „генералите вън от политиката“. Само че в Европа е друго. Генерал Де Гол няма да се върне в политиката. Но в Турция генералите бяха последната опора на кемализма. Сега ислямисти оглавяват армията. А Турция се превръща в регионална сила, която не се съобразява с НАТО.

Безумие е, но в името на демокрацията се унищожават светски диктатори и на местата им идват ислямисти. Саддам Хюсеин, Кадафи, Мубарак бяха светски диктатори. Но каква демокрация при ислямистите? Ето, в Рибново, като им каже имамът, 99% от хората гласуват за ДПС. В Якуруда 3 хил. българи се пишат турци на преброяването.

- Възможно ли е да се напише балканска история?

- Преди 12 години имаше една фондация „Балкански колежи“, от която поканиха историци от балканските страни да напишем учебник за балканските училища. Но първо турци и гърци не се разбраха за клането на остров Хиос и Мала Азия. После сърби и хървати взеха да спорят, унгарци и румънци. Накрая ние, българските историци, написахме учебника. Очевидно все още не е възможно да се напише такъв учебник, защото не можем да намерим степента на разумния компромис.

Всички си имаме комплексите. Но и на Запад е така. Преди две години в Софийския университет френският посланик представи учебник, написан от френски и немски историци, но за времето след Втората световна война, когато вече са съюзници. Казах им, напишете за френско-пруската война, за Първата и Втората световни войни. А те отговориха, че е рано за това. И те не могат, а тук си правят експерименти с нас.

Разговора води: Тонка ПЕТРОВА

87 Responses to Българската армия не е посягала на турското население

 1. Zafer Erturk казва:

  Taka vi se iska.
  Balgarskata armiya e izvarshila Genotsid.
  Niama edno selo vav Kirdjaliyisko, da niama izbiti mirni grajdani. Da ne sa zapaleni kashtite.
  GOSPODINCHO sama ot moeto semeystvo sa izbiti 3 ma, bez sad i prisada.
  A na 27/12/1989 godina e ubit Bratovchet mi po osobeno jestok nachin.
  Mumun e ubit na 17 godishna vazrast, bez da znae za kakvo.
  KOGATO FAKTITE GOVORIAT, BOGOVETE MALCHAT.
  Molia vi nedeyte da lajete i da stavate Nagli.

 2. Zafer Erturk казва:

  Da ste videli edna ulitsa ili edin pametnik na imeto na Grajdanin na Republika Balgaria ot Turski proizhod.
  Nie sme nerazdelima chast ot Balgaria, rano ili kasno vie shte go osaznaete. imame sashti te prava kakto i vie.
  Znachi ne samo shte sprem da pravime pochetni grajdani Generali Ubiyisi, No shte napravim i Pametnitsi na nashite jertvi.
  Tova e istinata.

 3. Стар Кърджалия казва:

  Г-н Георги Марков е прав.Политици на България,моля вслушайте се в съветите му.Работете за България,а не против нея.

 4. Защо османците са палилил само мюсюлманските села? казва:

  Не стига покръстването, а и местното население постепенно започва да страда в пълна степен от хаоса на войната. Подробна и живописна картина на положението в Родопите в края на 1912 – началото на 1913 г. е направил в своята служебна кореспонденция Стою Н. Шишков, най-добрият изследовател и познавач на района, тогава комендант в Устово. Първата си докладна записка по въпроса той изпраща на началника на 2-а пех. Тракийска дивизия на 2 декември 1912 г. С нея Ст. Шишков алармира военните власти, че в Родопите цари “пълно безвластие”. Селата са охожарени, добитъка, храните и покъщнината са разграбени, шири се небивало разбойничество и грабеж, идващата зима заплашва с болести и смърт. “И днес – съобщава той – след преминаването на нашите войски през тези краища и отиването им далеч към Деде-агач и Узун-кюпрю, маса алчни елементи, за жалост и самото местно българско население, се предадоха безразборно на грабеж из помашките села, от които немалко се и опожариха с всичката им покъщнина. Сега стотици помашки семейства стоят без покрив, без покъщнина, без храна и без всякакви средства за живеене и при настъпването на лютата дълга планинска зима те са изложени на явна смърт. И когато един ден техните мъже, сега пленници, а други още скитающи се из планините под влиянието на страхът, се завърнат в домовете си и намерят огнищата си опожарени, покъщнината и добитъците им и челядта им покосена от мизерия, болести и смърт, у тях сигурно ще заговори гласът на озлоблението и отчаянието, а резултатите от всичко това Вам е известно какви могат да бъдат”.

  При това положение да се твърди, че покръстването на българите мюсюлмани било “спонтанен процес”, “доброволно движение”, “свободно волеизлияние” и пр. и пр. не е нищо друго, освен откровена фалшификация и груб цинизъм. Документите категорично говорят, че покръстителната акция е родена в насилие, развива се с насилие и довежда до насилие.

  В крайна сметка акцията на БПЦ рухва за броени дни и седмици след началото на Междусъюзническата война (16 юни 1913). Светослав Елдъров пише как съпротивата, която съществува срещу покръстването от самото му начало, прераства в спонтанно връщане към исляма още в първите дни на войната, при това със същите средства, с които е извършено. Реакцията на “новопросветените”, според терминологията на БПЦ, е толкова крайна, че ги нарежда на страната на противника, срещу когото българската армия трябва да воюва в краткотрайната Междусъюзническа война. Първото известие за този обрат датира от 30 юни 1913 г., когато една рота от 1-и пех. Софийски полк, изпратена в Неврокоп за прикритие срещу гърците, се натъква на въстанало мюсюлманско население в района. “В завързалите се боеве – докладва командирът на ротата поручик Т. Панов – с цел да се сломи упорството на възстаналото население бидоха опожарени отчасти случайно селата Кюстенджик, Триград, Иланджово (Иланджик) и Касик (Балък-Касик)”.

 5. Въпрос казва:

  И защо османците само мюсюлмански населени места са палили така избирателно?

 6. Еми грандт казва:

  И в случая обобщеният извод от юбилейния неделен “инцидент” какъв е- “1 на 0″ в ущърб на бъдещия статут на смесения регион като част от Третата Българска Държава..,и не само…Оспорването като че ли стартира…Или “полицията ни, и ще ни пази”..?!..,Грешка-НАТО!?Някой замисля ли се как се тълкува реакцията ни на случилото се там, от където бе задействано!?…или какво повече бихме могли да сторим…-Въздесъща БЕЗПОМОЩНОСТ!А сега Караянчева ще оправи нещата със призванието за Генерала,преди да е отворила Маказа.Всичко е наред!Давутоглу е на ход..,Турция претендира да е балканския главатар…

 7. Бай Петар казва:

  За Сафер Ертурк http://www.youtube.com/watch?v=YBxqkP6p2rk&feature=relmfu

 8. Анета С казва:

  Нито имама, нито г-н Марков имат силата де ме накарат да гласувам за някого или да ме накарат да се самоопределям като някакъв. Гласувам за когото аз искам, определям се за такъв, какъвто аз искам да бъда. Преброяването бе пародия. Оставете от името на Якоруда и Рибново да говорят местните, а те мъдро мълчат и ви оставят да бръщолевите

 9. Zafer Erturk/ zdravko serbezov казва:

  ZA BAY PETIR.
  Az ne sam advokat na Turskite voenni deyistvia prez balkanskata voina.
  Nikoga s neshto ne sam gi onevinil i nikoga ne sam vzimal otnoshenie za Turskata armia.
  ZASHTOTO.
  Az sam Grajdanin na Republika Balgaria.
  Moite prava i zadaljenia sa tuk vav BG.
  Pra diado mi binbashia ostanal sas vsichkite si rodnini tuk, Zashtoto toi e bil tuk roden i schital za svoia rodina Yeni bulgarista.
  No bil pribran i veroiatno ubit.
  Negovite Shuretsi sa izbiti vav KILICH KOY do selo Makedontsi.
  Kashtite ni v selo Yunatsi sa zapaleni ot voiskata.
  Poneje ste Bay Petar, vie dobre znaete che ne e hubavo da se vrashtame nazad.
  Day da si gledame badeshteto.
  Che kakto e tragnalo Niama da ostava i hora za skarvane.
  Kolkoto za generala Tova si e Gluposta na Karayancheva, nie na minalite izbori doydohme ot Bruksel da sabirame glasove za GERB. Vejdi specheli sas 136 glasa.
  No kaka Tseveta gi harchi kato za posledno, Mai pravi usluga na D,P,S

 10. Zafer Erturk/ zdravko serbezov казва:

  BAY PETRE.
  imam voenni karti ot 1901 godina i sled 1923 godina.
  Turskite sela vav granitsite na Balgariya sa s 30-35 protsenta po malko.
  No po tejko e sas balgarskite sela vav granitsite na Segashna Turtsia. Abe ne e ostanalo balgarsko selo za Derman. Bilo e Tragediya i Tia deto sa dirijirali tazi tragediya Ne e hubavo da se narichat Geroi, bilo Turski ili Balgarski ofitser.
  Az obicham Moiata rodina, povecheto mi priateli sa Balgari, ne sam bil obekt na diskriminatsia i viarvam che edin den horata shte se narichat Grajdani na BG, A ne po narodnost.

 11. Митак казва:

  Изглежда Марков го ползват като дежурен разказвач за формиране на общественото мнение. Само не е съвсем явно още към ДПС ли е на щат или в Г€РБ.

 12. опълченец казва:

  До всички, които все още участват в тази дискусия: Спорът започва да става абсолютно безмислен. Един имал трима изклани прадеди, друг петима и т.н.. Ясно е, поради една или друга причина генерал Делов не може дъ бъде приет като национално значима фигура най- вече от нашите съграждани от турски произход. Нека тогава те предложат някой, който е обединяващ за всички ни, някой който е заслужил и да бъде герой на България и чието дело е прието без резерви и от двата етноса. Нека по някакъв начин и да е свързан с Кърджали.

 13. RODOPCHANİN казва:

  Tozi Markov ne beshe li si priznal, che e agent na DS i prodıljava da bıde agent. E shtom e taka, kakvo drugo moje da se ochakva ot takıv chovek. İ oshte neshto, toi ne beshe li chlen ili rıkovoditel na “Drujba Rodina”, organizatsiq, koqto rıkovodi asimilatsiqta na pomatsite v Bılgariq” ot balkanskata voina do sega. Az lichno pozdravqvam tazi organizatsiq za uspehite v rodopite, zashtoro uspqha da asimilirat hilqdi pomatsi i turtsi v dodopite vıpreki che izbiha, nabiha i zatochiha dosta hora. Ne znam ot takıv chovek moje li da se ochakva nqkakva istina ili neshto choveshko. Jalko za naroda na rodopite!

 14. Банка "Славяни" ! ? казва:

  Нека този научен подстрекател да бъде разпитан за фалита на Банка “Славяни” и има ли това връзка с Петко Колев и издателство – Тангра Танакра. Издателство което изсра стотици хиляди томове с фалшива историческа пропаганда.

 15. dj казва:

  prez 1912g. bulgarskata armiya e do6la do belite brezi ,vardag,gorno prahovo i tam sa stoyali mislya 4e edna sedmitsa.ot kardjali nasam v po4ti vsi4ki sela ,kato mle4ino ,bogatino,gorno i dolno prahovo,kobilyane masovo iztrebali majete ,koyto e izbyagal se spasil .nyakoi sa izbyagali do gumulcine.,na patya sa umreli mnogo hora osobenno detsa.mejdu ubitite e moyat dyado i negovite 3ma bratya bratyata .

 16. опълченец казва:

  За каква асимилация говорим рли помаците? Що ми се струма, че нещо бъркате терминологията. Към помаците има правени няколко опите за смяна на религията, което е всичко друго, само не и асимилация. Терминът асимилация означава някоя етническа група да се слее в друга и да загуби родовата си памет. Всякакви опити за изкарването на помаците за различни по етнос от българския са една жестока историческа неправда. Изобщо цялата политика на Турция в момента е да изкара, че всеки един мюсюлманин в България е турчин. Нормално за държава, която иска да се самоопредели като еднонационална. Голямата грешка на България в политически план беше опита и да християнизира помашкото население, като веднага след началото на балканската война започва процеса “Голямата Кръстилка”. Основният двигателен процес са БПЦ и чети на ВМРО. Това е основният фактор за изселването на голяма маса помаци в посока Османската империя, като вече спокойно можем да кажем, че са АСИМИЛИРАНИ от турците. И до днес има кръгове в българското общество, които продължават да вярват, че само православен може да се нарича българин. ГОЛЯМА ГРЕШКА. Поради политическата конюктура от близкото минало, малко сме запознати с историята на Волжка България, която е в пределите на съвременна Русия и се назовава Република Татарстан. Та в тази република хората (по- голямата част разбира се, не всички) се самоопределят като българи. Те са приели исляма в началото на 10 век, но това не им пречи да се самоопределят като българи. Няма как единствено и само религиозната принадлежност на даден човек да определя етническата му. Разбирам напълно помаците в момента и тяхната капсулация в опита си да се предпазят. Като човек им съчуствам. Разбирам и турците за раните, които им отвори възродителния процес, но какво да кажат помаците на които 5 пъти им сменяха имената за последните 100 години. Ръцете ме заболяха да пиша, че всички човешки трагедии за българи и турци дойдоха в резултат на политически решения къде на Османската империя, къде на българската държава. В момента все още берем горчивите им плодове. Оказа се, че генарал Делов няма как да бъде обединителна фигура, нищо, че е бил един достоен офицер и войник. Ето защо предлагам единствения възможен дует, отлично характеризиращ тази част на света и приелив и за двата етноса, да стане патрон на града- ХИТЪР ПЕТЪР И НАСТРАДИН ХОДЖА. Нас явно само някакви дребни хитреци са в състояние да ни бъдат примери за подражание. Има една историческа личност, дребна и със смешни мустачки, та същата тази историческа личност мечтаеше за чистота на расата и господство над останалите. Заради неговите “патриотични” блянове около 80 милиона загинаха по време на втората световна война. Има и една друга, също дребна, но с по- големи мустаци, той пък изби близо 20 милиона от собственото си население, защото не вярвали в господството на болшевишката идея. И двамата вече ги няма, но човечеството още помни какво са сторили и си взе поука. Защо го пиша ли? Защото от тук пишещите виждам много техни последователи.

 17. опълченец казва:

  Извинявам се за някои правописни грешки, но имам проблем с клавиатурата.

 18. енигма казва:

  Историята се пише от хората. И пак историята се използва от някои хора с нечистопътна съвест за лични или колективни интереси. Не е толкова далече в историята 1989-1990 год. Тогава повода беше имената на турските ни съграждани. Разделихме се на българи и турци. Имаше “Турците-в Турция”, “България за българите”. Мръзнахме по улици и площади. Имаше незараснали рани от т.н. възродителен процес.Тогава се роди едно голямо зло – ДПС. Под външен и вътрешен натиск, с цел. Октомври 2012 год., положението е аналогично, отново сме българи и турци, а не граждани. Повода- номинирането на български генерал от Балканската война за почетен гражданин на Кърджали. Отново има стари рани. Отново има външен натиск. Но сега сме в нета. И България е вече в ЕС, но и на Балканите. И Турция иска да стане член на ЕС. И тя е на Балканите, но и в Азия. Изповядва демократични ценности, но не признава арменския геноцид. Критикува се кемализма и ролята на М.К. Ататюрк /баща на всички турци/ за създаване на демократична Република Турция, но се прави и опит за реабилитация на Османската империя, султаната и халифата. В същото време претендира за ръководеща и обединяваща роля на Балканите и поставя под съмнение значението на ЕС за балканските държави, което пък от своя страна предизвиква ответни други съмнения, а именно от възраждане на неоосманизъм. И в точно тази ситуация някой, който не е забравил нищо старо, но не е и научил нищо ново, извади етническата карта, засвири на тънката балканска струна. И ние всички му се вързахме. Но този път ме е страх да си помисля какво чудовище може да се роди! Така че, когато пишем историята днес, да не даваме поводи на децата ни да се срамуват след сто години.

 19. Помак казва:

  Стига стоя арменски геноцид.Каква е връската с нас???И не ме интересува.Но Опълченец е напълно прав.Голям грях имат псевдо-политиците “мислещи ” за България ни подхвърлиха темата да може да спорим ожесточено.Палежи на наши села е имало и мародерства също.Има доста документи за това.Ние сме простили на хайдуците и страдаме заедно с техните наследници.Гладуваме заедно.Подхвърлят ни тази тема да станем отново врагове и да папа някой от нашата омраза……Спрете се бе! Живеем 21век и православен не е равносилно на патриот,както и мюсюлманин не е равносилно на изменик.Него ли доказахме за 100г????А тоя Г. Марков лъже заради пари.Аз на дядо ми ли да вярвам или на агента -професор учасвал в репресивния апарат на КГБ.

 20. опълченец казва:

  До ЕНИГМА: От много време не бях чел толкова интелигентен коментар. Точен и аргументиран. Поздравления.

 21. Мюсюлманин казва:

  ВИЖТЕ КВО ДРУГАРИ, НЕ Е ИМАЛО НИКАКВИ СРАЖЕНИЯ В КЪРДЖАЛИ, САМО СЕ ГЪДЕЛИЧКАЛИ С ПЕРА И ПОНЕЖЕ ТУРЦИТЕ МНОГО ГИ Е БИЛО ГЪДЕЛ, ТА ХВАНАЛИ ПЪТЯ ЗА АНАДОЛА.

 22. ИМЕНИТ ПИСАТЕЛ ;) казва:

  ИСКАМ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ СЛЕДНОТО! РЕДНО ЛИ Е,АКО НЯКОЙ/Я НЕ ЗНАЕ ГОВОРИМО(ИЛИ ПИСМЕНО) ЕЗИКА НА НЯКОЯ ДЬРЖАВА,ДА ПОЛУЧИ ГРАЖДАНСТВО В СЬЩАТА ДЬРЖАВА?
  АКО ИМА ТАКАВА ДЬРЖАВА,КАЖЕТЕ МИ Я,ЗА ДА ПОЛУЧА И АЗ ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО!

 23. енигма казва:

  Благодаря, Опълченец, за оценката и разбирането. Искам да ти разкажа една действителна случка: На мои съседи им дойде на гости внучето от София, малко дете-4-5 годишно. Когато се радхождали в парк “Простор”, видели една крава. Дядото му казал : “Виж, това е крава.” А детето отвърнало: “Не, това е голямо куче. Аз съм виждал крави, те са лилави.” Та, драги ми Опълченецо, тук се вложи енергия, колкото за един ядрен реактор, да се обясняват и доказват историческите факти, но като гледам и чета, има още много такива, за които кравите са лилави.

 24. ??? казва:

  До ден днешен в София и др градове плашат децата с( Турчина ще дойде ще ги вземе)какво значи това ?

 25. Анонимен казва:

  Прав си Енигма. Но ако това малко момче има някакъв шанс да разбере какви са кравите един ден, тук все още има много хора, които ще си умрат с лилавия цвят. Тук толкова разпалено коментирам, защото от много години изразявам едно становище, че Кърджали е само привидно толерантен, че има ясно изразен национализъм сред голяма част от турците и той по нищо не се различава от примитивното мислене на атакистите, но няма кой да ми повярва. Едно малко уточнение, от приблизително 20 години живея в София, но не можах да стана “софиянец”. Честичко си идвам в Кърджали, имам много приятели и ми е болно като гледам и слушам какво става в града. Хората така и неразбраха1 че комшулука е едно, а толерантност съвсем друго нещо. Този наслоен исторически комплекс трябва да се изкорени, и от едните и от другите. Естествено без да се манипулира историята, нека се напище такава каквато е била и да служи повече з пример, отколкото за реваншизъм.

 26. Анонимен казва:

  Има го като израз, но не много често. Идва от вековно наслоения страх у българите от кръвния данък. Може би знаеш, че от 15 век някъде до края на 18 век еничарският корпус е съставен от деца на християнски семейства, насилствено отнемани от родителите им и изпращани в турски семейства. Приемат исляма и след определена възраст стават войници. Големият османски архитект Коджа Миамар Синан Ага, построил най- забележителните джамии в Османската империя, включително и Селемие джамия в Одрин, е йеничар и неговия баща се казва Христо. Макар и приел исляма, до последно е помагал на родителите си. От тук идва този ираз.

 27. опълченец казва:

  По- горните коментари са мои. Забравих да си напиша името. Включително и този за йеничерите.

 28. енигма казва:

  До ???. Четете историята, ако не-Гугъл, еничари, еничарски корпус, кръвен данък, девширме.

 29. опълченец казва:

  До редакторите на сайта: Защо не публикувахте отговора ми до????. В него няма нищо обидно. Започвам да си мисля, че някои коментари умишлено се пресяват!!!!

 30. опълченец казва:

  Общото взето отговора ми е идентичен с този на ЕНИГМА

 31. Er казва:

  koy e tozi gargasmel

 32. опълченец казва:

  А ти кой си?

 33. чок гюзел харекет казва:

  Опълченец, моля те напиши отново че Вие българите никога не сте били роби вОсманската Империя и ти не си наследник на роби.Аз те подкрепих и всичко отиде в ряката.Оттам трябва да сепочне че българите не са били роби .Не знам на кой не се харесва това но това е истината.

 34. чок гюзел харекет казва:

  И вие и ние сме били рая демек основния данъкоплатец на Султана и живеем заедно вече векове заедно. Трябва да се празнува живота а не войната.

 35. простака казва:

  Този измислен ;професор; освен поръчкова история нито е чел .нито е писал .Съветвам го да организира семинар на тема Джъстин Маккарти и неговата документална книга ;Смърт и изгнание; книга която е написана въз основа на докладите на консулите по това време до техните правителства.

 36. опълченец казва:

  До чок гюзел харекет: Да робство няма, още по- малко турско, защото турците като народ се обособяват доста по- късно. Но и да обяснявам, файда йок. Приключих с дискусията.

 37. Turchin казва:

  До човека които си вуобразиава че е голиам ПИСАТЕЛ
  По написанато от вас се виjда че не сте били в много дурjави?
  Да има много развити и демократични дурjави на които моjеш да станеш граjданин и получиш техен паспорт,защото там за расиzум и дискриминатся вкарват в затвот а не като в Бг.

 38. Хюсеинката казва:

  Тоя не е измислен професор. Човекът е агент от ДС. Неслучайно пише тези неща. Така е по сценарий.

 39. Kırdjaliets казва:

  G-n Markov, vie samiqt vqrvate li si….

 40. чок гюзел патаклама няма казва:

  По предварителна уговорка на 17 септември 1912 г. балканските съюзници обявяват обща мобилизация, която българският народ посреща с всеобщ ентусиазъм. Мобилизационните пунктове се препълват с редовно призовани и много доброволци. За малко повече от седмица българската армия достига около 600 000 души. Над 14 600 емигранти от Македония и Одринска Тракия формират Македоно-Одринско опълчение. На територията на страната се създават 50 доброволчески чети за действие в тила на противника, които в хода на войната нарастват до 90. От средите на арменската емиграция е формирана самостоятелна доброволческа рота.

 41. чок гюзел патаклама няма казва:

  Четите са действали и от 50 станали 90 и по специално арменската била много прецизна сред местното население ,дотука Академика е премълчал половината истина.Как се нарича премълчаванетото на истината…….Арменската чета какво раздаваше ….. правосъдие в Родопите……

 42. Женя казва:

  Защо всички крещят кой какво е правил в Кърджали ,в София на Чаталджа…………..Война ,какво искате,да раздават кюфтета и мекици ли?А ЗАЩО ИЗБУХВА ТАЗИ ВОЙНА?Или че ,ако Турция ябеше спечелила и беше стигнала до Варна ,примерно ,сигурно турската войска щеше да подарява диаманти на хората?Естествено,че ще има и разправа с местното население…..и не съм сигурен,че като е горяла къщата на Ахмед,къщата на Иван ,която е до Ахмедовата ,е останала цяла!Айде стига глупости!Всички знаят защо избухва войната и тя постига целта си-това е по -важното!Е,на другарите турци това не им отърва ,ама……това е било положението.Като трепят кюрдите и го оправдават,че те били терористи как им се признава?

 43. чок гюзел патаклама няма казва:

  Женя става въпрос за премълчаната истина,арменската чета показва прецизна техника от рода на ,,дядо Коле леко коли около Мастанли,кой праща арменските главорези в Родопите.Чела ли си за автора на,,Две хубави Очи” чирпанския поет мургавелко какви ги е вършил въоръжен с чета из родопите в малко друго време.Той е прокълнат и свършва със себеси тъй като е много ама много грешен.Историята трябва де се изчете и да се затвори и да се знае че никой нее раздавал кифтета и никой нее станал генерал или паша от клане на телета.Не ни трябва да ровим в историята и да я мерим като басма.Единственото което трябва да запомним от това време е девиза ,,Нашто знаме е месаля”.Това е и девиза сега Борба за насъщния.Последната глупост е пак да се именова маказа на генерала.Оставете историята на мира.Балканската история е като тор,разровиш ли ще мирише, затова я остави да отлежи и дръж политиците далече от нея.Агенерала е изгубил войната си отдавна скоро потомците му няма да говорят български разпилени из далечни земи.

 44. Анонимен казва:

  До чок гюзел патаклама няма: Приятелю, напълно съм съгласен с теб. Генерал и паша с клане на телете няма станали и историята наистина е като тор- мирише и цапа, като е разровиш. Стига вече сме говорили за войни и пълководци. Правилно генерал Делов не го избират за почетен гражданин на Кърджали- неговите хора са убивали. Нас трябва да ни обединяват други личности, поети, музиканти, хора на изкуството. Та в тази връзка се сетих, че град Кърджали е кръстен на Кърджи Али. Доколкото знам, моля да бъде простена моята неосведоменост, но той май не дошъл за риба по тези места, а е воювал. Така, че след като генерал Делов не може да бъде почетен гражданин на Кърджали, аз смятам, че и Кърджали не трябва да се казва така и предлагам името Орфей.

 45. чок гюзел патаклама няма казва:

  Няма ми постинга

 46. чок гюзел патаклама няма, но ако има ,,дим да ме няма" до графа казва:

  Анонимко 1 30 бях ти писал постинг с цялото ми уважение към всеки не само кърджалийски читател,жител,посетител,зрител,слушател,деятел,приятел, лицеприятел,възродител,османлия, съчанлия,далия, кърджалия,кюлия и всички твари поднебесни обаче ми се изгуби в киберлабиринта на редакцията на,,Нов живот”.Върнете ми постинга.Моля ви.Бъдете толерантни към другото културно изразено мнение.Бай дъ уей, демек както си разкарвах мишока по сандъка, видях че дързък читател използвал думата ,,патаклама” ,което значи че се възприема,а с човек който възприема може да се говори,бърбори,дърдори,спори и договори….

 47. OSMAN казва:

  A ma drugarko JENYA nie Tursite nikoga ne sme iskali otdelna dirjava v Bulgaria nesto si zle s politikata ili istoriyata te tezi maymuni kurdi iskat otdelada dirjava v Tursiya,gladna kokoska proso sunuva

 48. Женя казва:

  Анонимния от 1.03………Краят на постинга ти е много показателен……..Чок гюзел….и т.н……,с цялото ми уважение,ако съда по начина ти на писане ,изглеждаш като интелигентен човек,но не прекалявай……Мургавелкото /Яворов/………не му петни името.Колил и бесил,а?А Кърджа Али галил с перце?Така ли ?Хайде да не задълбаваме!Както вие се смятате за обидени от предложението за ген.Делов,така и нас ни обижда това отношение към личности като Яворов.В един друг форум хора от твоя етнос оплюха Левски,сега ти плюеш един от големите ни НАЦИОНАЛНИ поети,И Ботев вероятно за теб е терорист,колил и палил,а?Ами това е война,борба за свобода,какво искаш?Борба за моята Родина.Един по-горе/пак от вас/ с особено удоволствие подчертава,че сме били роби!ДА,БИЛИ СМЕ!И ЗАТОВА СМЕ СЕ БОРИЛИ ,ЗА ДА НЕ СМЕ ПОВЕЧЕ!Вие,с вашия прословут Възродителен процес,оревахте орталъка и непрекъснато изисквате уважението ни заради това!Ах,колко сте били унижавани,как ви “възраждали”………е,добре……..разбрахме го.Цял свят го разбра!Но защо отричате нашето право да воюваме за свободата си?А Яворов свършва със себе си не заради това,което ти му вменяваш като грехове в Македония.За тази част от живота си той никога не е съжалявал……..Не приема неверието на хората,че не е причина за смъртта на депресираната си съпруга/която също се самоубива/. И накрая и аз като анонимен по-горе да кажа:”Ген.Делов да не го избират,че неговите хора са убивали.И Кърджали да се преименува на Офей,щото и хората на Кърджа Али са убивали………и то толкова много ,че името им е станало синоним на най-страшните разбойници в историята на Балканите въобще”КЪРДЖАЛИИ.
  Впрочем,пикливото селце ,около което постепенно се изгражда днешния град как всъщност се е казвало?Имате останки от крепостни стени от преди турско!По строежа си напомня прабългарските аули!Ама не е !А старата ви църква в основата си е от ранновизантийски християнски стил!Впрочем,отпреди покръстването през 9 век!Вашия отец нищо ли не се хвали с това?Или не му отърва?Като студенти ровехме из вашия вилает……бая интересни нещица излизат……Та така ,Чок гюзел…без нищо лично,но ……..нека всички имаме мярка.А и това е БЪЛГАРСКАТА история!Сам/а казваш:Балканската история,ако я разровиш-ще мирише!А относно Маказа:Ти какво ще кажеш да го именуваме на Ботев?Или и там ще намерите кусур?

 49. Женя казва:

  Чок гюзел,извинявай…ама пак аз.Докато писах коментар ,твоят е излязъл.Ще съм ти благодарен,….някои думички/наясно съм ,че са използвани в кръга на шегата/ може ли да поясниш?И питам сериозно ,между другото:значението на думите”далия?не е делия ,нали?Щото делия знам какво е ,а също и кюлия?
  Много,ама страшно много ме интересуват думи от диялектите,идея нямаш каква находка има тук,в Родопите!Съчанлия наричате бежанец от Беломорска Тракия/след Балканската война ,нали?/……….Ей,ама как си излизат някои работи,а?Ген. Делов убивал турско население тука,….пък от кого са бягали съчанлиите,да се чуди човек?????Южното ни Черноморие е пълно с наследниците на такива бежанци!Кво ли ще кажат те ,ако четат “Нов живот”?

 50. Женя казва:

  А,диАлекти…….нали си ви знам как ще ме подкарате за пропуска……..ма ,който не проверява ,си плаща за будалъка

 51. Женя казва:

  Ама ,другарю Осман,…..
  Първо съм мъж,нищо ,че ползвам женски ник…….за заблуда на противника
  Второ,явно си много млад,щом не знаеш какво сте искали ……..1985г година в гр.Разград комитет от представители на турски етнос се опитва да провъзгласи Турска свободна автономна република .При тогавашния режим,пълна глупост ,разбира се….само след дни /имаше един корпус-Сините барети/ идват на место и какво точно са правили ,не зная ,спомените ми са ,ама съвсем детски ,но помня униформите……….,та идват те и …………много скоро след това започна т.нар. Възродителен процес.Не зная дали това е било само повод,но, ДРУГАРЮ Осман,българите бяха не по-малко шашнати и стреснати от това,което става…..
  И трето,ДРУГАРЮ Осман,за кюрдите дадох паралелен пример-асоциация
  И най накрая..със сигурност историята я познавам много по-добре от много от пишещите тук/без да показвам никакъв тон на превъзходство,моля-простете,ако звучи така/,и това е историята не от учебниците,защото там я пише този,който е на власт-победителят.Аз 30 години я разкопавам тази история,пия от извора и и в България,и в Гърция,и в Турция……..айде,че взе като хвалба да звучи,пък не това е целта………..Затуй и по-горе ,в единия си коментар ,казах,че интересни нещица излизат……….Нещица,дето по учебниците не ги пише….И то да беше само за Кърджали…….

 52. опълченец казва:

  До Женя: Анонимен 1.03 съм аз, опълченеца. Нещо ми става с компа, бая старичък е. Писъл съм ти нещо и под “Още ли сте там”. И там съм анонимен.

 53. чок гюзел патаклама няма, но ако има ,,дим да ме няма" до графа казва:

  Женя,
  отговарям на ,,диялектиката”
  даалия / Планински жител в Източните Родопи.
  делия / налудничав,луд буен човек
  съчанлия/ преселник от с. Съчанлии, на около час на изток от Гюмюрджина призлиза от турското съчан/ мишка.
  кююлия /селянин
  османлия/представител на османската /отоманската/ власт
  твар/живо същество
  възродител/активен участник във възродителния процес,п.п. част от най активните елементи са без ов и ев
  патаклама/бой поединично или групово ,всеки удря кой когото където свари.
  пикливо селце/твой термин от твоя постинг разбирам го така/един си взел жена с дълго минало от едно друго пикливо селце,казали му че всички мъже в селото са я уважили момата.
  на излизане от селото младия жених с булката се спрял на едно тепе и рекъл Ега ти пикливото селце има няма 50 къщи
  демек когато става въпрос за любов,всяко село е голямо..
  анадънмъ шимдик/разбра ли сега
  демек/значи

 54. опълченец казва:

  До чок гюзел патаклама няма/има/: Я сръчкай пак редакцията за тоя постинг, щото неееещо взе да ми става скучно

 55. чок гюзел патаклама няма, но ако има ,,дим да ме няма" до графа казва:

  Опълченец, едитора със майс в хенда вчера потули постинга ми,демек направи му сюнет и го сиктирдоса да си ходи и сега горкия реанимира нейде из чукарите и не знае на кой господ да се кланя.Туйто.А аз го бях направил с финес,така да се каже толерантно и с техника.Ще се наложи да направим нов.

 56. Женя казва:

  Виждам,засегнат/а си,Чок Гюзел……
  Впрягаш се за пикливото селце,но не беше казано със зла умисъл………Имах предвид,че населеното място го е имало и много преди да се появи Кърджа Али.А това беше свързано с претенциите кой да е национален герой и как да се нарича днес града.Надявам се познаваш историята на града.И пикливо селце/макар че не използва точно тази дума ,но почти с подобен смисъл/ използва Георги Хоният,един не много известен в българските учебници византийски историк.Пикливото селце ,наречено Ставрос/сигурен съм ,че в стандартните учебници по история изобщо не се споменава/,успява да създаде немалко проблеми на управниците в този момент-византийци ,естествено.След 9-10 век пак е създавало проблеми вече на българските царе…….по неизвестни причини наоколо се съсредоточават богомилите.
  Дотук с доброто ми възпитание………..
  Сега ,дати отговоря както заслужаваш…..Защо си толкова озлобен/а?Какъв ти е проблема?Защо се заяждаш излишно и търсиш конфликти?Защото сме всички анонимни ли?
  ДИА/ЯЛЕКТИКАТА я поправих веднага,знаейки реакцията на хора като теб……Защо точно това не видя?
  Какво ми обясняваш значението на “даалия”?Зная го сигурно по-добре от теб……….Ти не беше написал/а това.
  Защо от съчанлия виждаш злобния превод-”мишка”,а другото ,за бежанците и от кого са бягали, удобно премълчаваш?
  Виж,не те зная мъж ли си или жена,но…………..в името на добрите съседски отношения,въпреки ,че едва ли сме съседи……..мисля,че не трябва да бъдем язвителни.Това беше подадена ръка,ако ме разбираш……..Ако ли не……………ами няма смисъл повече да се заяждаме,не мислиш ли?Тогава извини ме ,ако съм те засегнал с нещо и всичко най-добро!

 57. чок гюзел патаклама няма казва:

  Женя гледаш ли Султан Сюлейман в,,Великолепния Век” какво мислиш за филма.

 58. Женя казва:

  Чок гюзел………филмът е страхотен и адски ми харесва.Защо мислиш,че не го гледам или няма да ми хареса?Защото се дават зверства,грабежи и т.н ли?………..Ами така е било!Какво ?Такова е било времето!Една империя не става велика като хората и галят с перце!Тези сцени не са ми приятни,но ги разбирам.Подобни неща има и във “Време разделно”.Това е историята.Само малко не приемам образа на Сюлейман……..в смисъл чак алкохолик не е бил,а относно секс- оргиите му…..тук мисля,че режисЬорът просто е търсил силен образ и мааааалко го е поподсилил.До Сюлейман Великолепни е стояла една велика жена и според хрониките явно е била много умна.Успяла е да направи така,че Сюлейман просто почти забравя за харема си!Филмът доста се различава от историческата истина в това отношение,но….режисьорска интерпретация………..Не знаядо коя серия си ти,аз съм го гледал в оригинал в Инджирлик ,още в пресен вариант………..Впрочем любовта на Сюлейман и Александра е преди да се появи така наречената Баш -кадън/първата официална съпруга на султана/
  .Ох,извинете ме всички………..позволих професионалните ми интереси да се намесят………..Чок гюзел,обичам историята,слабост ми е ….в коментарите си не искам да засягам никого ,просто държа да се коментират безпристрастно истинските факти!От Делов стигнахме до Сюлейман…..ама кой знае, в спора се ражда истината

 59. Анонимен казва:

  Истинско етническо прочистване има не от българската армия, а от турската. При изгонването на българите от Одринско, са изклани над 60 000 българи – жени, деца, старци… Това е истински геноцид. Българската армия не е вършила такова варварство. Това трябва всеки да го знае. Но римската поговорка казва, че “Една лъжа казана 1000 пъти, накрая се възприема като истина”…

 60. Ахмед Доган казва:

  Истинско етническо прочистване има не от българската армия, а от турската. При изгонването на българите от Одринско, са изклани над 60 000 българи – жени, деца, старци… Това е истински геноцид. Българската армия не е вършила такова варварство. Това трябва всеки да го знае. Но римската поговорка казва, че “Една лъжа казана 1000 пъти, накрая се възприема като истина”…

 61. obiknovena selyanka казва:

  Pozdravleniya za “Opalchenets”.Mislya,che ste strahoten sabesednik.S netarpenie chakam vseki edin komentar ot vas.Stilni,silni,obedinyavashti i tochni.Ako vseki vtori chovek, balgarin ili turchin, imashe vasheto savremenno i trezvo mislene,jivotat v Kardjali shteshe da bade pesen i tsena nyamashe da ima!

 62. любопитко казва:

  Кой е този Кържа Али? Някой като Крали Марко за този край, или като Момчил? Къде е роден? Къде е погребан, къде е гроба му? Или само легенди и митове?

 63. obiknovena selyanka казва:

  Sashto taka haresvat mi i komentarite na “Pomak”.Pozdravleniya.

 64. Историк казва:

  Никакъв Кърджа Али няма ! Имало е един военачалник на име АЛИ,който е загинал по тези места и е погребан някъде тук.И понеже тогава тук е било поле /на турски КЪР/,селото ,което после започва да възниква наричат Кърджали ,на името на погребания на къра Али !

 65. Терентий казва:

  Абе айде стига с тоя Кърджа Али.Гледайте Кърджали да го има и да не избираме пак боклуците,дето ни работят толкова години.Дреме ми мене дали Хасан или Иван били прави в спора си.Работа ще ми осигурите ли?На каква заплата ?Това е важно.

 66. анонимен казва:

  На всички,които се изказват само с подсъзнанието си ще препоръчам съвсем доброжелателно да четат,да четат и пак да четат.Щото да се изкажеш непросветен е голям недостатък а не предимство.За справка-Стоян Динков”Османо-Римската империя,българи и тюрки”;Джъстин Маккарти”Смърт и изгнание”;Мария Тодорова”Балкани-Балканизъм” и после пак да говорим.За пример отговорете на въпроса-”КАКВИ СА ПО НАРОДНОСТ БРАТЯТА КИРИЛ И МЕТОДИ”,да проверите сами себе си.Хайде!

 67. анонимен казва:

  До анонимен от 18.10
  Всички,дето се изказват само с подсъзнанието си ,както казваш,се изказват според убежденията си.А братята Кирил и Методий са с гръцко-славянски корен.Зависи първенството на коя кръв даваш:бащата Лъв е грък,византиец от арменско -гръцки род,майката е дъщеря на вожда на драговитите,приема християнството под името Мария.Омъжва се за Лъв /политически брак/.Всичко това го пише в “Пространно житие на Константин-Кирил Философ,препис от оригинал от 9 век има днес в Зографския манастир на Атон.Автор-неизвестен,вероятно някой книжник към църква.А за правото да принадлежат към нечий етнос спорят три държави:България,Гърция и колкото и странно да звучи-Македония.Македонците смятат,че Кирил и Методий са от древен Куберов род/знаеш за онези заселени в македонската част прабългари,нали?/…….Та това е.Но мисля,че по-важно е не ние за какви ги смятаме,а те за какви са се смятали.Защото тук по форума много се бият в гърдите какви турци или българи са ,но ако тръгнат назад в кръвната си линия,не се знае какво ще излезе.

 68. чок гюзел патаклама йок АБВГ казва:

  За да не се дава възможност някой да приобретява постижението на двамата братя Кирил и Методи 24 май трябва да е Национален празник.Обединяващ и велик ден.
  Това го предлагам отдавна ама не се чувам и после нито макетата нито руснака, нито византийците,нито османците ще има да кажат нещо.Всичко в историята което може да се ползва за спор, тинтириминтири , шикалкавене или сиктирдосване на едните или другите трябва дасе избягва за да се развиваме като силна,мощна,единна,европейска,светска,високостандартна,малка суперсилна държава.

 69. опълченец казва:

  Когато Кирил и Методий са живели, думата етнос е нямала абсолютно никакво значение. Византия не е била никога еднонационална държава. Византия се споменава в историографията чак през 18 век, ако не се лъжа, като наименование на Източната Римска Империя. В този период Европа е доминирана от римската доктрина за държавно устройство. Стига вече с тези етноси и произходи, че станахме за смях. Оставете го това на македонците, те са специалисти по произходи.

 70. опълченец казва:

  До чок гюзел патаклама ,и баклава и всички сладости на живота: Съгласен съм братле, 24 май наистина може да е един хубав празник не само за България, но и за източна Европа. Все пак делото на Кирил и Методий допринася и за цялата славянска култура. Само, че “братушките” няма да са съгласни, щото всичко де що е славянско, трябва да е тяхно. Те друго не признават.

 71. опълченец казва:

  До дамата, която незнайно защо е решила да се назовава “обикновенна селянка”. Едно голямо благодаря за отношението ви към мен. Смятам да напиша една по- обстойна статия за междуетническите взаимоотношения в Кърджали, но все не ми остава време. Вашите добри думи ме насърчават да се организирам и да взема да я свърша тази работа.

 72. obiknovenna selyanka казва:

  Blagodarya za korektsiyata”opalchenet”,no az sam samo s osnovno obrazovanie,a i ne sam bulgarka,ta chesto dopuskam greshki,za koito se izvinyavam.Kakto i da e.S netarpenie shte chakam obstoynata Vi statiya.Viarvam,che mnogo hora shte vzimat otnoshenie,zashto ne i pouka.

 73. Възроден казва:

  Този Марков не беше ли агент на ДС?

 74. Dr.Mithat GOKAY казва:

  Dami i gospoda mnogo e dore che vseki iska da izkaje mnenie po viprosa.No loshoto che ima mnogo obidi i suh natsional shovinizim , etnicheska omraza.viprosat za general Delov e kapka v moreto.Povecheto komentatatori niamat elementarni poznania za osmanskata imperia.
  1.hristiyanite v osmanskata imperia ne sa plashtali danici,dırjavni danici sa plashtali samo musulmanite.
  2.enicharite sa bili elitnata voyskova chast na osmanskata imperia.enicharite sa bili specialno obuchavani nay umnite sa stavali valii kaymakamı i voenni nachalnici.
  3.horata koiti ne propovidvat islama svobodno sa propoviadvali svoyata si religia.
  4.osmanskata imperia e izigrala sishtestvena rolia za opazvaneto na Bulgarskata narodnost kato otdelile Bulgarskata ot grickata cirkva.
  5.bulgarskite maystori 500 godini sa prodavali stokata si na tri kontinenta.
  6.V İstanbul ot 250 godini jivee roda Dimitar STOYANOV te sa edin ot naygolemite proizvoditeli na sladkarski izdelia v TURKEY triabva davidite sayta im /www.beyazfirin.com/asirlik_hikayesi.aspx
  7.a kolkoto gen. delov triabva da dadem dumata na istoricite te da otvoriar arhivite ida razkajat istinata.

  ikonomicheskoto polojenie na Kırcali plachevno horata kazvat che vchera beshe po dobre ot dnes a utre ne znaem kakvo ni ochakva.Politikata e opium za obiknovenite hora dokato te layat kato pseta politicite pilniat djobovete si sis pari.ochakvam razumen komentar po viprosa.

 75. опълченец казва:

  До обикновена селянка: Здравей, по никакъв начин не искам да те коригирам, натиснал съм н два пъти без да искам. За мен е по- важно какво казваш, а не как си го написала. Почти съм написал материала, другата седмица, ще го изпратя в редакцията на вестника.

 76. Николай Хайтов казва:

  Не разбрахтели ве4е за вас политика нема да има докато не се отказвате от доган4о откажете се от него и се разпръснете се и тогава ще сте супер равни с нази потрайте оше малко до 7ми 7ми 2012 и недейте забравя без доган4оо елате при вежди елате при мюмюн нали е от вас е виж как живеят те а за улитси искате на някой си ще турим имена без доган разприснете се само тогава .

 77. анонимен казва:

  Кога оторизираните да одобряват коментарите най-после ще спрат тези написани на латиница?Иначе са много добри,когато става въпрос за неубен коментар засягащ “наш”човек.

 78. Dr.Mithat GOKAY казва:

  Gospodin anonimen vie ste kato kon s kapaci.Ne vi razbiram ne ste yasen. ako edin vestnik ima chitateli v chujbina a viv taya chujbina niama transkriptia na bulgarskata azbuka ,kakvo da praviat positelite koiti chetat vestnika i iskat da iskajat mnenie. A kolkoto do istoriata da ya ostavim na istoricite i arhivite zashtoto nie ne sme kompetentni po viprosa.v tucia nikoy ne se interesuva ot istoriata na komshiite zashtoto horata niamat vreme za tova.spored men vie triabva da hvanete za yakata sinite demokrati i DPS i dagi popitate zashto sa razbili i razprodali za 30 srebirnika bulgarskata ikonomika.no vie niamate tazi smelost na vas poveche vi haresva igrata na bulgari turci.iskate vseki da e gladen bos gol no da psuva bulgarskite grajdani ot turski proizhod.blagodaria za vnimanieto.

 79. Николай Хайтов казва:

  „Много бих искал да видя кога турци са клали българите. Искам да видя исторически документ. Аз съм търсил такъв документ, където да видя турска войска или администрация която е клала българи, както се пише в историята. Такова нещо няма! Може да има спорове между българи-мохамедани и българи-християни. Те са се случвали за определени ниви, имоти“, подчертава Динков и допълва, че няма документ на официалната турска власт в империята (всъщност тя е османска власт) който да заповядва клане на българи.
  Сега искам да добая да разтурим партията им за нас лесно ше да ги ръководим раздели и владей.

 80. Николай Хайтов казва:

  http://novinar.bg/news/stoian-dinkov-osmanskata-imperiia-spasi-balgarskiia-narod_MzY0MTs0MA==.html Евроазиатски съюз ще замени Европейския, смята писателят

  Писателят Стоян Динков е лидер на партия „Зелена България” и син на знаменития български поет Иван Динков. В новата си книга „Османо-римска империя, българи и тюрки” от изд. „Сиела” той изследва общата история на България и Турция още от времето на Атила и налага една теза, която влиза в противоречие с общоприетата представа за „турското робство”. Според автора Османската империя е продължител на Римската и благодарение на нея българският народ оцелява в един изключително труден период. Динков описва управлението на османските султани като по-толерантно от това на редица европейски владетели и твърди, че българи и турци имат обща история и произлизат от един древен народ, който още от времето на Атила управлява степите на Евразия

 81. mümünka казва:

  do imenitiya pisatel mojeş da bıdeş turski grajdanin bez da znayeş turski daje vıv sıda mojeş da sezaştitavaş na kürdski ezik vtoro pomatsite gi ostavete na mira tova çe vıv turtsiya sa se asimirilari sa prikazki tam ima mnogo pomatsi koito sa izgoneni ot bılgariya ama tuka se opredelyat oşte kato pomatsi mnogo hubavo si govoryat bılgarski treto ali umryal pogrebali sa go na kıra ise poyavil kırıcı ali he he he a ha stiga gluposti bra dami gospoda………..

 82. опълченец казва:

  До Др.Митхат Гокай (не съм сигурен дали така се превежда името)

  Уважаеми Митхат, писането на откровени глупости няма как да бъде привилегия на знаещия човек.Ще си опитам максимално точно и коректно да оборя всяка една точка от
  кратката ти презентация на Османската империя.
  1. Всички християните плащат данък на султана. Нарича се “ДЖИЗИЕ” или “ХАРАЧ”. Представлява поголовен данък. Частично или пълно са освободени тези християни, които са на служба в османската армия,пазители на проходи и т.н..Има и още един данък, “ДЕВШИРМЕ”, т.нар. кръвен данък.Когато ти отнемат детето насилствено, тогава ще го разбереш. Имало е и много други данъци, които са били събирани от местните феодали, но няма смисъл тука да ги обсъждаме.
  2. Еничарите може и да са били най- елитната войскова част, но са били насилствено отнемани от техните семейства. Няма цел, която да оправдае тази варварщина.
  3. Хората които не са проповядвали исляма, са били силно ограничавани да изповядват своята религия- църквите не могат да бъдат високи колкото джамиити, нямат право на камбанарии и т.н..
  4. Османската империя позволява на българите да имат самостоятелна църква със специален султански ферман (мисля, че така се казва документа)през 1839 год. С други думи, 450 години сме нямали това право, и 50 години сме го имали. Благодаря много за загриженоста на Османската империя.
  5. Българските търговци и занаятчии много преди Османската империя са продавали стоките си на три континента.
  6. Хубаво е когато някой е останал в бизнеса 250 години, но това няма нищо общо с по- гореизброеното.
  7. И историците, и хората в България отдавна са се изказали за ролята на генерал Делов- един достоен български офицер.
  Аз в никакъв случай не искам да демонизирам Османската империя, а още по- малко смятам да обвинявам днешните турци (и тук, както и в Турция)за положението на българите за времето, в което са били под Османско владичество. Но и в никакъв случай няма да се съглася с теорията, че тя е изиграла положителна роля за съвременна България и българския народ в частност. Макар и да няма робство в класическия смисъл на думата, има гнет, който няма как да бъде оправдан.Културните постижения на средновековна България са тотално унищожени, държавата престава да съществува, а българският народ е поставен в едно неравностойно положение. Изисква се голяма доза цинизъм, за да търсите факти, оправдаващи това. Но тъй като имам опасения, че думата цинизъм може би не я разбираш, ще я заменя с “гьонсуратлък”

 83. Dr.Mithat GOKAY казва:

  Blagodarya na Gospodin Opilchenec che aktivno uchastvuva v komentarite.

  Spored uchastieto v komentarite bi triabvalo da se uchastvuva sled predvaritelna podgotovka.Ne da se podnasia greshna informacia.

  V osmanskata imperia edin danicite e “DJİZİYE”

  1. tova e danık koyto sa plashtali vasalnite dirjavi na visokata porta koito ne saprieli islama.Danikit saplashtali mijete godni za voenna slujba.Oosvobodeni ot danika sabili jenite decata,popovete i invalidite.

  2.Bulgarite ne saplashtali tozi danik zashtoto ne sa bili vasalna girjava.

 84. Пунта мара казва:

  Марков, отдавна не ти вярвам , не е нужно да четем турски книги ,както ти пишеш. Достатъчно е да прочетеш литературата която има в интернет от български автори и статии посочени в уикипедия http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5_(1912-1913)
  За отбелязване е, че едната сатия е в издания на СУ, другата от изтъкнат професор, а документите са събрани в сборник от проф.Стайко Трифонов. Излиза, че не познаваш какво са писали дори българските ти колеги. Верен на агентурния навик да лъжеш, забравяш, че времето е друго и всеки може да провери. Как да ти вярвам и да тислушам глупостите.

 85. Dr.Mithat GOKAY казва:

  Dami i Gospoda razgovorit e mnogo grub i pilen s necenzurni izrazi.Ne si struva da diskutirame.Struvamise che jiveete v 19 vek.

 86. анонимен казва:

  Има десетки гробове в кърджалийски окръг след кьосево нататък към Ардино старите хора викат че са от 1912 година от балнанската война.Какво ще кажеш г-н марков по тоя въпрос.Твърдят че са заклани от българската армия.

 87. jivko казва:

  Хора не се палете,както са клани едните,така са клани другите-извинявам се за грозната дума!Няма значение,кой какъв етнос е(мразя да казвам етнос).Важното е да човек да умее да прощава,омразата не води до нищо.Този момаък,който пише така естествено,че ще лъже все пак е политик!Сокола има извършени терористични актове срещу деца преди 1989г.Достатъчно кръв се е проляла от двете страни,а тези които говорят за омраза те никога не са живяли с другите си братя и сестри от града си!!!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

„Нов живот” не носи отговорност за мненията, изказани в сайта. Не се позволява публикуването на явна или скрита реклама. „Нов живот” си запазва правото да заличава коментари, които сметне за некоректни или ненужни. Ако имате въпроси, пишете на имейл адреса на редакцията novjivotreklama@gmail.com