/> След първия месец от разкопките на Перперикон | Нов живот

След първия месец от разкопките на Перперикон

  • 10 сгради от XIV-ти век откри Овчаров на  Скалния град

Четири пръстена, два които бронзови и два сребърни, сребърни монети и костен мундщук за музикален инструмент от края на XIII и началото на XIV век представи проф. Николай Овчаров като резултат от първия месец на разкопките на Перперикон през тази година, съобщи БГНЕС.

За този сезон са предвидени да се изследват големи обекти в северната част на Скалния град, където по думите на проф. Овчаров се очакват да бъдат открити някои от най-ценните сгради в цялата история на съществуването на Перперикон.

На този етап разкопките са достигнали дълбочина 50-70 сантиметра, като са се открили над 10 сгради, в една от които е запазена цялата покъщнина – домакински съдове, ножици, игли и други, останали при драматичното напускане на къщите при някоя от многобройните обсади в началото на XIV век.

„Особено интригуващ е един от пръстените, вероятно от XIII век, на който има кръстовиден монограм с букви, формиращи име и титла на важен човек“, посочи проф. Овчаров и обясни, че в момента специалистите се занимават със „загадката“ да установят притежателя на пръстена.

Проф. Овчаров сподели, че проблемите с европейския проектПерпериконна стойност 4 млн. лева, които имаха шанс да бъдат изгубени, вече са решени. Обжалващата проекта фирма е била принудена да оттегли своята жалба и до седмица всички договори ще бъдат подписани, а на Перперикон до края на месеца ще стартира освен археологическа и строителна работа. В основата на проекта са дейности по инфраструктурата, изграждане на алеи, дървени пътеки над самия скален град и други.

Николай ДРАГАНОВ

0 Responses to След първия месец от разкопките на Перперикон

  1. боко тиквата казва:

    Пак си грабнал голямото лапане Овчаров.Наслука,дано се наситиш.Сигурно още имаш за изнасяне от намерените от Перперикон ,Татул и други.
    Един любител по металдетектинк като го видят да практикува хобито си и на полето даже веднага ще му конфискуват детектора и ще бъде осъден по най бързата процедура като иманяр.Но уви за тях законите не важат.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

„Нов живот” не носи отговорност за мненията, изказани в сайта. Не се позволява публикуването на явна или скрита реклама. „Нов живот” си запазва правото да заличава коментари, които сметне за некоректни или ненужни. Ако имате въпроси, пишете на имейл адреса на редакцията novjivotreklama@gmail.com