/> „Голямата опасност” майчин език | Нов живот

„Голямата опасност” майчин език

  • Ако се съди по излиянията във форумите и социалните мрежи, националната сигурност пак е изправена пред смъртна опасност – името ѝ е “майчин език”. Тревогата обаче е фалшива. И отклонява вниманието от истинските проблеми

Ясен БОЯДЖИЕВ

Както винаги, камбаната би най-патриотичната партия. Тя се почувства провокирана от предизборно изказване на кандидат-депутат, че е хубаво децата от малцинствата “заедно с учебника по български да носят и учебник по майчин език” и обеща отпор в защита на официалния език. Така тази партия даде отпор и на обвиненията, че подкрепя новото правителство, в което същият кандидат-депутат е министър.

“Турците ще ни превземат”

Както можеше да се очаква, множащите се конкуренти на тази партия в полето на национализма подеха тревогата на още по-висок глас, като предупредиха, че след учебниците по майчин език следват: признаване на турския като втори официален език, строителство на ислямски център и втора джамия в София и прекръстване на училища на имената на мюсюлмански дейци.

Оттам вълната неудържимо заля интернет, където най-образованата част от прочутия с толерантността си български народ формулира опасността още по-ясно: „искат да задължат и българчетата в смесените райони да учат турски”, „турският език става задължителен за всички”, „лека-полека се превръщаме в провинция на Турция”, „турците ще ни превземат”.

Разни абсурди

Тревогата, разбира се, е фалшива. Първо, изучаването на майчин език е право, закрепено в българската конституция и в Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, по която България е страна. То е европейски стандарт и европейска практика.

Второ, отказът на това право, освен че е законово съмнителен, е нелогичен и непрактичен. Абсурдно е да отхвърляш правото на някой да прави това, което на самия тебе никой не ти забранява. Нелогично е да отказваш на едно турско или ромско дете в България онова, което смяташ, че е редно да правят живеещите по света българчета.

Знанието на повече езици е богатство, а не заплаха. Да говориш и разбираш езика на съседите си е полезно. А да владееш добре езика, на който се говори вкъщи, е основа за всякаква грамотност и интелигентност. Освен това е много по-добре да учиш този език в българското училище, по утвърдени от българската държава програма и учебници, отколкото по внесени отвън. (Както, впрочем, по същата причина е добре българската телевизия да има не само 10-минутни новини, а примерно цял канал на турски език.)

И трето, което е и най-важното – както в много други подобни случаи, цялата шумотевица се дължи на едно голямо недоразумение. Защото никой не е предлагал нищо по-различно от това, което така или иначе отдавна съществува. Поне от десет години насам майчиният език присъства в официалните учебни програми като един от избираемите предмети. Никой никого не насилва, не принуждава и не задължава да го учи. Всичко е въпрос на свободен избор. На всичко отгоре официалните данни сочат, че правещите този избор стават все по-малко.

Истинските проблеми

Независимо кой какви цели преследва с истерията около майчиния език, тя определено отклонява вниманието от неща, които би трябвало да тревожат обществото много повече – например истинските проблеми в образованието, срещу които никой не протестира. Те лъснаха отново миналата седмица. Както показаха резултатите от т.нар. външно оценяване, 26% от четвъртокласниците не владеят общообразователния минимум. Което на практика означава, че огромна част от учениците ще влязат в пети клас неграмотни. Ако въобще влязат. Освен това стана ясно, че знанията на голяма част от останалите ученици са неустойчиви или с фрапиращи пропуски. Те силно се затрудняват, ако трябва да аргументират личен избор или да докажат собствено мнение, затрудняват се и при решаването на задачи, които изискват логическо мислене.

Корените на всички злини

От тази мултиплицираща се през годините неграмотност произтичат много от злините в обществото. Именно в нея, а не толкова в икономическата криза са корените на днешната и на бъдещата безработица, бедност и мизерия. Доказват го по неоспорим начин обективните данни. През миналата година над 80% от висшистите имат работа. При хората с основно образование делът на заетите е едва 27%, а при завършилите начално или никакво образование – само 15%.

Именно в тази трагична картина на българското образование са корените и на социалния, интелектуалния и ценностен разпад, превръщащ все по-голяма част от обществото в обзета от примитивни предразсъдъци маса, която може изключително лесно да бъде манипулирана – както в случая с майчиния език.

ТОВА е истинската опасност за националната сигурност – защото бъдещето на едно такова общество е твърде проблематично. При тази ситуация въобще няма нужда някой „да ни превзема” отвън…

“Дойчевеле”

 

2 Responses to „Голямата опасност” майчин език

  1. анонимен казва:

    Като всичко законово е било регламентирано и до момента, каква е причината въпросът за майчиния език да се повдига преди избори?!

  2. Кърджалиец от 42 год. казва:

    Защото има сюлюци, които не могат дори да спят защото ” турците идват!” Малоумници, нали се учи немски, английски, френски и т.н. Какво ви пречи да се учи и турски. Никой няма да кара насила да се учи този език – това ще е по правилата на държавата и законите й ! Изкарайте тази образа към турците от ректума си!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

„Нов живот” не носи отговорност за мненията, изказани в сайта. Не се позволява публикуването на явна или скрита реклама. „Нов живот” си запазва правото да заличава коментари, които сметне за некоректни или ненужни. Ако имате въпроси, пишете на имейл адреса на редакцията novjivotreklama@gmail.com