/> Деца ще шарят в Пчеларово великденски яйца | Нов живот

Деца ще шарят в Пчеларово великденски яйца

Утре пчеларовските  баби предават на най-малките стародавната традиция за вапцане, както наричат тук боядисването на великденските яйца. Момиченца и момченца от детската градина в село Минзухар са щастливците участници в обреда на Велики четвъртък .

Ритуалът ще се състои в читалището на Пчеларово.  И жените,   и децата ще са в народни носии – момиченцата с венчета от пролетни цветя на главите, а момченцата, закичени с китки здравец.

За тайнството, свързано с шареното яйце  ще разказват възрастните жени. От тях децата ще  научат и на кого се ходи на гости на Великден, защо и как се почита празника и какво се приготвя за трапезата на светлия ден  Възкресение Христово. 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

„Нов живот” не носи отговорност за мненията, изказани в сайта. Не се позволява публикуването на явна или скрита реклама. „Нов живот” си запазва правото да заличава коментари, които сметне за некоректни или ненужни. Ако имате въпроси, пишете на имейл адреса на редакцията novjivotreklama@gmail.com