/> И догодина национални доплащания за тютюна | Нов живот

И догодина национални доплащания за тютюна

И догодина ще има национални доплащания за тютюнопроизводителите, които са отглеждали тютюн през  която и да е година в  периода 2007-2009 г., каза за „Нов живот“ зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ/ 2010 Асен Кичуков. Предложението е направено от асоциацията пред Консултативния съвет по тютюна към Министерството на земеделието и храните.

В заявленията за подпомагане, които се подават в общинските служби по земеделие до 15 май, земеделските стопани трябва да посочат, че кандидатстват по Схемата за национални доплащания за тютюн.

България ще поиска от Европейската комисия разрешение за удължаване с една година на тази схема, която се прилагаше   през 2010 и 2011 г.  Очаква се това да се случи  през  август. Общата сума ще стане известна към ноември. Тя ще бъде заложена в държавния бюджет за 2013 г. Имаме твърдо обещание от министър Мирослав Найденов, както и на премиера Бойко Борисов, че за националните доплащания за 2013 г.  ще се намерят пари за тютюнопроизводителите, уточни Кичуков.

Право на помощ имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през периода 2007-2009 г.  Тя се изплаща на килограм въз основа на средногодишното количество изкупен тютюн. Когато стопанинът не е отглеждал тютюн през всичките три години на посочения период, помощта се определя на база средногодишното количество изкупен тютюн за годините, през които е отглеждал тютюн.

Националните доплащания нямат нищо общо с тютюневите реколти след 2009 г.  За тях могат да кандидатстват и хора, които след периода 2007-2009 г. са се отказали от тютюна, но продължават да се занимават със земеделска дейност.

Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

„Нов живот” не носи отговорност за мненията, изказани в сайта. Не се позволява публикуването на явна или скрита реклама. „Нов живот” си запазва правото да заличава коментари, които сметне за некоректни или ненужни. Ако имате въпроси, пишете на имейл адреса на редакцията novjivotreklama@gmail.com