/> Предлагат Неделинския двуглас в списъка на ЮНЕСКО | Нов живот

Предлагат Неделинския двуглас в списъка на ЮНЕСКО

Община Неделино изпрати 10-минутен филм за уникалното фолклорно явление – Неделински двуглас, за включване в представителния списък на ЮНЕСКО. Предложението е дошло от Министерството на културата.

Филмът представя реалното състояние на двугласа днес – носители, репертоар и прояви. В него са включени и кадри от Международния фолклорен фестивал, който се провежда повече от десет години в града. За Неделино е чест, че двугласът, признат от музикалните специалисти в България за уникално фолклорно явление, се присъединява към образци на световното културно наследство и чрез ЮНЕСКО става достояние на хората от целия свят, казаха от общината.

Срокът за изпращане на материалите в Министерството на културата е краят на януари. След обстоен преглед на документите от експерти на БАН и министерството те ще бъдат представени в Париж, където е централата на международната културна организация

Неделинският двуглас е специфично пеене, характерно с образуващите се в него кварти и секунди. То се различава коренно от родопското пеене (което е едногласно) ладово и ритмически.

Обикновено се пее от двойки, като първият глас „води”, а вторият „следи”. Често пъти се пее и антифонно от две двойки, като първата запява, а втората отпява.

Неделинският двуглас силно се отличава от двугласа в шопските и пиринските райони, като вторият глас използва почти само първия и четвъртия степени на дела. (Рядко използва и други тонове, когато и първият глас пее въпросните тонове.)

Песните са предимно безмензорни, но има и бързи, ритмични. Те са строго специфични за района, тъй като всяка фраза на ритмичните песни завършва с корона и това поражда впечатлението за спиране на ритмическата линия.

Причината Неделинският двуглас (Nedelino polyphony) да е толкова различен от традиционното едногласно родопско пеене е може би във факта, че не малка част от населението се състои от преселници от Разложко, които са се установили в района преди около 6 века. Характерен за Разложкото пеене е старинният минорен пентатоничен тонов ред.

Пеенето бива популизирано от проф. Николай Кауфман, който посещава селото през 1959 и записва песните, като води жените да му пеят под моста, за да не ги видят мъжете им и старите хора.

Неделинският двуглас се изпълнява единствено в гр. Неделино. Известни изпълнители са Сестри Георгиеви и Сестри Хаджиеви.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

„Нов живот” не носи отговорност за мненията, изказани в сайта. Не се позволява публикуването на явна или скрита реклама. „Нов живот” си запазва правото да заличава коментари, които сметне за некоректни или ненужни. Ако имате въпроси, пишете на имейл адреса на редакцията novjivotreklama@gmail.com